Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dívky terorizují nahými fotomontážemi. Na policii ve Španělsku se obrátilo přes 20 rodin

Autor: ČTK - 
18. září 2023
18:04

Ve třicetitisícovém městě Almendralejo na jihozápadě Španělska začal kdosi po internetu šířit fotomontáže desítek místních nezletilých dívek vytvořených za pomoci umělé inteligence. Píše o tom dnes španělský tisk s tím, že na policii se obrátilo nejméně 20 rodin. Fotky vytvořené s pomocí umělé inteligence navozují dojem, že na nich dívky pózují bez oblečení. Vyšetřovatelé bez dalších podrobností uvedli, že z produkce fotografií podezřívají několik lidí.

Almendralejo je město se zhruba 30.000 obyvateli na jihozápadě Španělska, nedaleko od hranic s Portugalskem. Ve městě se podle lidí, kteří mluvili s tiskem, „všichni znají“.

Na to, že po internetu kolují domnělé nahé fotky nezletilých místních děvčat, poukázala gynekoložka Miriam al Adibová, která má na síti Instagram profil s více než 100 000 odběrateli.

Dcera gynekoložky mezi oběťmi

Jedna z dívek na fotografiích je totiž i její čtrnáctiletá dcera. „Jsou to velmi realistické obrázky. Kdybych neznala tělo své dcery, tak bych si myslela, že je to skutečná fotografie,“ řekla žena novinářům.

Podle stanice Cadena Ser se na policii obrátilo v souvislosti s obrázky přes 20 rodin. I ony si stěžují, že fotomontáže vypadají jako nahé fotografie jejich nezletilých dcer.

Policie dnes uvedla, že zahájila vyšetřování a zatím vyslechla sedm dívek, jejichž podoba byla využita pro produkci snímků. Vyšetřovatelé také tvrdí, že z činu už podezírají několik konkrétních lidí.

Vydírali dvanáctiletou?

Al Adibová uvedla, že tvůrci obrázků se snažili jednu dvanáctiletou dívku vydírat. Pohrozili jí, že fotky zveřejní, pokud jim nezaplatí jistou částku. Lékařka vyzvala všechny dívky, jejichž podoba byla použita pro výrobu nahých obrázků, aby se nestyděly, svěřily se rodičům a podaly oznámení na policii.

Podle místních úřadů roste počet případů, kdy k páchání sexuálních útoků napomáhá umělá inteligence.

Vývoj označil za alarmující vrchní prokurátor v regionu Extremadura, kde se Almendralejo nachází, Francisco Javier Montero. Podle něj se stává čím dál častěji, že obrázky vzniklé za použití AI ohrožují dobrou pověst a soukromí lidí, kteří jsou na nich údajně zobrazeni.

Video  Blesk Podcast: Deepnude z vás strhá oblečení. Jak se proti němu bránit?  - pdc, kb, Červený, Marek
Video se připravuje ...

fesak2 ( 18. září 2023 18:32 )

"Dívky terorizují nahými fotomontážemi" - myslíte Lelu? Ano její fotky svých "úžasných" plastikových operací opravdu páchají teror na obyvatelstvu. Kdo se má na to koukat? Prosím zakročte

Zobrazit celou diskusi