Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Smrt kvůli vlasům: Mahsá (†22) zemřela ve vazbě. Úřady v Íránu na výročí zastrašují její rodinu

Autor: ČTK - 
16. září 2023
11:23

Íránské bezpečnostní složky dnes na výročí úmrtí mladé Kurdky Mahsy Amíníové nakrátko zadržely jejího otce. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na kurdskou organizaci hájící lidská práva. Íránský režim se obává, aby připomínka smrti ženy, která loni vyvolala v zemi masové protesty, nebyla záminkou k dalším nepokojům.

Podle zdrojů agentury íránská policie varovala otce Amíníové, aby se nepokoušel na její úmrtí jakkoli veřejně odkazovat. Poté jej propustila.

Dvaadvacetiletá Amíníová zemřela ve vazbě, když ji zadržela mravnostní policie kvůli tomu, že měla údajně příliš volně nasazený hidžáb - šátek, kterým si má muslimská žena zakrývat vlasy a dekolt a který ženy v Íránu musejí od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti. Podle policie mladá žena utrpěla infarkt, podle rodiny a dalších zdrojů ale zemřela na následky policejní brutality. Následné protesty, při kterých bylo zabito nejméně 500 lidí a další stovky zraněny, byly největším projevem odporu vůči vládě šíitských duchovních v Íránu.

Íránské úřady v obavách z nových protestů před dnešním výročím podle místních aktivistů mimořádně nasadily bezpečnostní složky do jejího rodného města Sakíz v Kurdistánu. Tam se v pátek podle opozičních zdrojů sešla malá skupinka protestujících vyvolávajících protivládní hesla, rychle se však rozešla.

Íránské bezpečnostní síly začátkem září zadržely rovněž strýce Amíníové. V posledních několika týdnech bylo podle Reuters také zatčeno, předvoláno, zastrašováno nebo propuštěno ze zaměstnání mnoho novinářů, právníků, aktivistů, studentů, akademiků, příslušníků etnických menšin, umělců, veřejných činitelů a rodinných příslušníků protestujících, kteří byli při nepokojích zabiti.

Teherán dnes odsoudil nové sankce, které na desítky činitelů v pátek uvalily Spojené státy, Británie a další západní země u příležitosti výročí smrti mladé Kurdky. Mluvčí íránské diplomacie je podle agentury AFP označil za „směšné a pokrytecké".

Video  Češka o vraždě Mahsy (†22) a životě žen v Íránu: Brutální postup proti dívkám a tvrdé tresty  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Slavekk52 ( 16. září 2023 11:47 )

Bože dezolate ty máš ten rudý mozek totálně vygumovany 😂😂😂

9876543 ( 16. září 2023 11:34 )

A tohle nám chtěl havloidní globalista naordinovat do Evropy, a hlavně při jeho nenávisti k "čecháčkům" k nám do Česka.Dědek se smaží a smaží a smažit nepřestane.

Zobrazit celou diskusi