Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zákaz dovozu ukrajinského obilí končí. Komise ho neprodlouží, kdo v něm bude i tak dál pokračovat?

Aktualizováno -
15. září 2023
19:29
Autor: ČTK - 
15. září 2023
19:18

Evropská komise neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do sousedních zemí Ukrajiny. Komise dnes uvedla, že díky dočasným opatřením zavedeným v květnu zmizela narušení trhu v pěti členských státech EU, které zákaz uplatňují. Embargo vyprší o půlnoci, ale Maďarsko, Polsko a Slovensko již daly najevo odhodlání v něm jednostranně pokračovat.

Zákaz dovozu ukrajinského obilí a dalších zemědělských produktů pod záštitou Evropské komise na jaře zavedly Slovensko, Bulharsko, Maďarsko, Rumunsko a Polsko. Sofie ve čtvrtek uvedla, že zákaz zruší a Rumunsko se chce řídit rozhodnutím unijní exekutivy. Naopak Varšava, Budapešť i Bratislava předem naznačily, že embargo prodlouží bez ohledu na rozhodnutí Evropské komise.

„Konstruktivní přístup všech účastníků platformy pomohl vyřešit konkrétní problémy a zajistil, že exporty do třetích zemí mimo EU proudí, a dokonce se zvyšují,“ uvedla dnes komise v oznámení o ukončení opatření.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

„Dnes vyprší platnost stávajících opatření,“ oznámila komise. Ukrajina podle ní souhlasila, že do 30 dní podnikne zákonné kroky, aby zabránila zahlcení trhu obilím.

Pokračování v zákazu dovozu ukrajinského obilí do Maďarska už před oznámením Evropské komise potvrdil maďarský premiér Viktor Orbán. Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes večer uvedl, že také Polsko zákaz dovozu ukrajinského obilí prodlouží. Varšava tak učiní v zájmu polských zemědělců, zdůraznil. Slovenský premiér Ľudovít Ódor tento týden prohlásil, že Bratislava prosazuje v souvislosti s dovozem ukrajinského obilí evropské řešení, ale pro případ, že se nepodaří dohodu uzavřít, je připravena postupovat samostatně.

Video  Nekula: Žádný vzorek obilí z Ukrajiny nebyl problémový  - ČTK
Video se připravuje ...

naidka ( 16. září 2023 11:15 )

"Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes večer uvedl, že také Polsko zákaz dovozu ukrajinského obilí prodlouží. Varšava tak učiní v zájmu polských zemědělců, zdůraznil."
A kdo se zastane českých zemědělců, kteří mají plné sklady svého obilí a musí prodávat pod cenou, pokud vůbec prodají? ČR nemá českého premiéra, jenom ukrajinského měkkotu.

Martal ( 16. září 2023 03:28 )

Fandím Slovensku, Maďarsku a Polsku. Máme nejhorší vládu od roku 1990.

agent ( 15. září 2023 20:42 )

přijdou noty, my se ohnem, lubrikant a jedeme

trintin ( 15. září 2023 19:53 )

...neprodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí?? Takž
e budeme dovážet něco co nepotřebujeme, čeho máme doma dost?

Zobrazit celou diskusi