„Nechci, aby naše město bylo kompromitováno a jakýmkoliv způsobem spojováno s vražedným Putinovým režimem. Proto Vás žádám o podporu petice požadující změnu názvu tř. Těreškovové v Karviné,“ stojí v petici.

Dvě stovky lidí podepsali, našli se i tací, kteří autorovi nadávali, vyhrožovali, i na něj plivali… „Já proti Rusům a Rusku osobně nic nemám, jen proti režimu, který tam je,“ zdůraznil Kostas Michailidis.

Kostas Michailidis ví, že by museli lidé měnit kvůli změně názvu jedné ze čtyř nejfrekventovanějších karvinských ulic doklady a firemní razítka. Což by se týkalo zhruba 1200 obyvatel a na dvou stovek provozoven.

Aktivní politička

Jako první ženu ve vesmíru Těreškovovou i nadále uznává, její hrdinský čin obdivuje, nicméně ukázal na její stávající aktivní působení poslankyně Státní dumy Federálního shromáždění Ruské federace za stranu Jednotné Rusko a předsedkyně komise pro otázky poslanecké etiky.

„Stále aktivně podporuje ruskou agresivní válku na Ukrajině, ve které již byly zmařeny tisíce lidských životů. Osobně navrhla i prosadila zákon, který dál drží u moci ruského prezidenta Putina, a to po neomezenou dobu,“ vysvětlil Michailidis.

„Je přece neobhajitelné, aby jen jeden výlet raketou zastínil stovky jiných raket přinášejících smrt,“ dodává.

Proč ne Dany Zátopkové?

Město podle něj má mnoho možností, jak by ulici mohlo překřtít. „Co třeba První kosmonautky? Co si vzpomenout na naši světově uznávanou rodačku, sportovkyni Danu Zátopkovou?“ navrhuje.

Na změnu tlačí i ministerstvo

Nezávisle na petici podal další z obyvatel Karviné ministerstvu vnitra návrh na změnu ulice, ne kvůli politické orientaci ruské kosmonautky, ale proto, že nese jméno v rozporu se zákonem o obcích.

„Ulice nebo jiná veřejná prostranství se nepojmenovávají shodnými názvy a  ani podle jmen žijících osobností veřejného života,“ vysvětlila za ministerstvo Hana Malá. Finanční náklady z rozpočtu města by se mohly v rámci případné změny názvu pohybovat okolo 300 tisíc.

VIDEO: V dubnu 2020 jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6.

Video
Video se připravuje ...

Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020. Aktu.cz

Fotogalerie
17 fotografií