Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Kolem plavala těla žen a dětí.“ Přeživší popsali hrůzné záplavy v Libyi. Obětí je až 20 tisíc

Autor: ČTK - 
15. září 2023
18:18

Zprvu to tak děsivě nevypadalo, uvedla 23letá studentka medicíny Amna Amínová narozená v libyjském městě Darná k záplavové vlně, která zdevastovala velkou část tohoto přístavu na severovýchodě země. V neděli večer Amna a její tři sourozenci seděli v bytě v prvním patře domu v Darná, hráli hry, procházeli příspěvky na mobilu a poslouchali, jak za oknem bubnují kapky deště. Pak mladšímu bratrovi natáhli záchrannou vestu a zasmáli se. S postupujícím večerem ale liják houstl a venku se rozhoukaly sirény, uvedl zpravodajský server BBC News.

"Celé to začalo v pondělí kolem půl třetí ráno," popsala Amna, která se stala opatrovnicí svých mladších sourozenců poté, co její rodiče podlehli nemoci. "Hluk sílil. Bratr vyhlédl z okna a viděl, že ulice je pod vodou," řekla BBC Amna telefonicky z nedalekého města Tobrúk.

Jak voda stoupala, sousedé se začali přesouvat do vyšších poschodí. Amna popadla kočku, čtyři cestovní pasy a vydala se i se sourozenci do bytu ve třetím patře. "Lidé zírali do tmy a modlili se," uvedla. Postupně voda dosáhla i na tuto úroveň. "Všichni začali křičet. Znovu jsme se stěhovali, nejdřív do pátého a nakonec do sedmého poschodí. V tu chvíli už všude vládla panika. Ztratila jsem kočku. Pak se mi na okamžik ztratil z dohledu i mladší bratr, ale za okamžik jsem ho zase našla. Uvědomila jsem si, že ani v sedmém patře zůstat nemůžeme, ale musíme vyšplhat na střechu," dodala.

Odtud Amna viděla lidi na střeše tříposchoďové sousední budovy, včetně rodiny, s níž se přátelila. Sousedi mávali baterkami zapnutými na mobilních telefonech. O chvilku později se celý dům zřítil do vody.

"Zdálo se, jako by nastalo zemětřesení," popisovala Amna s tím, že její přátelé stále nebyli nalezeni. Také někteří příbuzní Amny se pohřešují. Její strýc, teta a tři bratranci žili v budově, která také spadla. "Naposledy jsme s nimi telefonovali v neděli v devět večer. Strýc říkal, že jsou v pořádku. Pak už jsme o nich neslyšeli," řekla.

Amně a jejím třem sourozencům se nakonec podařilo ze zatopené budovy uniknout, když záplavové vody opadly. Jejich ulice zcela zmizela. "Vypadalo to, jako by se země rozestoupila. Na místě ulice zůstala jen díra v zemi," prohlásila.

Sousedka, kterou Amna znala, uklouzla a zmizela ve vodě před očima lidí. Její manžel a syn ji nedokázali zachránit. Ani Ajša, Amnina nejlepší kamarádka, nepřežila.

Amna a její bratři a sestra šli pěšky několik hodin, aby se dostali na vyvýšené, bezpečnější místo. Cestou míjeli mrtvoly.

Jednatřicetiletý účetní Husám Abdal Gáví vzpomíná, že první známkou toho, že ve městě Darná něco není v pořádku, byl štěkot psů. Když se v 02:30 v pondělí vzbudil a sešel je ospale dolů zkontrolovat, ucítil pod nohama vodu. Otevřel dveře domu, v němž bydlel s mladším bratrem Ibráhímem, ale dovnitř se nahrnula další voda a dveře vytrhla z pantů.

Bratři se rozběhli k zadnímu vchodu, kde se jim naskytl "děsivý, nepředstavitelný pohled, horší než smrt", popsal Husám v telefonickém rozhovoru BBC.

"Kolem nás plavala těla žen a dětí. Proud strhával auta i celé domy. Některá těla voda zanesla do našeho domu," řekl Husám.

Voda pak sebrala i Husáma a Ibráhíma a hnala je rychle dál. Během pár vteřin byli 150 metrů od svého domu. Osmadvacetiletému Ibráhímovi se nakonec povedlo chytit se kabelů visících ze sloupu elektrického vedení a přitáhnout k sobě i Husáma. Pak se oba muži dostali k nejbližší budově a proklouzli dovnitř oknem ve třetím patře. Odtud se dostali do pátého patra, kde povodeň přečkali.

"Nacházeli jsme se ve výše položené části města. V nižších částech nikdo v pátém nebo šestém poschodí nemohl přežít," řekl Husám.

Odhady počtu obětí záplav, které způsobilo protržení dvou přehrad nad městem Darná, se liší. Podle libyjské pobočky Červeného půlměsíce již přesáhly 11.000. Starosta Darná varoval, že konečná bilance by mohla dosáhnout 20.000.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi