Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Všude leží těla. V moři, v údolí i pod budovami!“ Po záplavách zemřelo v Libyi až 10 tisíc lidí

Aktualizováno -
13. září 2023
12:46
Autor: ČTK - 
12. září 2023
11:40

Po ničivých záplavách v Libyi bylo v severovýchodním městě Darná napočítáno přes 5300 těl, píše agentura Reuters s odkazem na východolibyjské úřady, které očekávají, že bilance dále poroste. Mrtvých v Libyi by mohlo být až 10 000, uvedl ministr zdravotnictví libyjské vlády národní stability působící na východě země. Informoval o tom list The Guardian.

„Počet pohřešovaných je v tisících a očekává se, že počet mrtvých dosáhne 10 000,“ řekl ministr zdravotnictví Usmán Abdal Džalíl televizní stanici Al-Masar.

Moře vyplavuje další těla

Ministr pro civilní letectví ve východolibyjské vládě agentuře Reuters řekl, že „moře neustále vyplavuje další těla“.

„Dosud jsme napočítali více než 5300 mrtvých a jejich počet se pravděpodobně ještě výrazně zvýší a může se dokonce zdvojnásobit, protože počet pohřešovaných je také v řádu tisíců,“ poznamenal. Doplnil, že obnova po záplavách bude stát miliardy dolarů.

Až 10 tisíc mrtvých

Středomořská bouře Daniel udeřila na libyjskou pevninu v neděli. Libyjské úřady na východě země vyhlásily stav nouze, nechaly uzavřít školy a obchody a vyhlásily zákaz nočního vycházení.

V úterý ministerstvo zdravotnictví východolibyjské správy informovalo o 3000 potvrzených obětech, ale připustilo, že by mrtvých by mohlo být až 10 000. O stejném počtu pohřešovaných hovořil také představitel Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

Obrovské neštěstí

Zkázu způsobila především voda ze dvou přehrad nad městem Darná, které se protrhly. Bouře zasáhla také pobřežní města Benghází, Bajdá či Mardž.

„Vrátil jsem se z Darná. Je to obrovské neštěstí. Všude leží těla - v moři, v údolí i pod budovami,“ řekl agentuře Reuters telefonicky ministr civilního letectví Usáma Hamád.

Premiér libyjské vlády národní jednoty působící na západě země Abdal Hamíd Dbaíbá na síti X napsal, že do postižené oblasti bylo vysláno letadlo se 14 tunami pomoci. Letoun mířící do Benghází má na palubě mimo jiné léky a zdravotnické vybavení a cestuje jím i 87 zdravotníků.

Libye se potýká se špatně fungující infrastrukturou. Vláda šestimilionové země je rozdělená na konkurenční celky na východě a západě, přičemž každý z nich podporují jiné ozbrojené skupiny a zahraniční vlády. Mezinárodně uznávaná vláda národní jednoty sídlící v Tripolisu nemá východní oblasti země pod kontrolou.

Video  Muammar Kaddáfí. Libyjského diktátora po kruté občanské válce zlynčoval dav  - Videohub
Video se připravuje ...

Annika ( 12. září 2023 15:22 )

Ukrajina za 20 let ala USA

Zobrazit celou diskusi