Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do Indie a Pákistánu dorazil silný cyklon: Evakuace 180 tisíců lidí a nemocnice v pohotovosti

Aktualizováno -
15. června 2023
20:13
Autor: ČTK - 
15. června 2023
11:13

Silný vítr, prudký déšť a vysoké vlny postihly pobřeží indického státu Gudžarát, kam dorazil cyklon Bipardžoj. Z ohrožených oblastí Indie a sousedního Pákistánu bylo evakuováno dohromady více než 180.000 lidí. Podle prvních informací vítr vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení ve vylidněných městech, informovala agentura Reuters.

Meteorologové varovali před dva až tři metry vysokými přílivovými vlnami v Arabském moři, které mohou zaplavit níže položené oblasti obou zemí. „Cyklon se bude přesouvat nad pevninu až do půlnoci místního času,“ řekl novinářům Mrutjundžaj Mohapatra, generální ředitel Indického meteorologického úřadu. „Poté zeslábne a sníží se rychlost větru,“ dodal.

Meteorologové odhadují, že nynější rychlost větru 115 do 125 kilometrů za hodinu s nárazy do 140 kilometrů v hodině bude během následujících tří až šesti hodin klesat na 75 až 85 kilometrů v hodině.

Úřady ve státě Gudžarát přerušily provoz přístavů, zakázaly rybářům v regionu až do pátku vyplouvat na moře, zavřely školy a vyzvaly občany, aby nevycházeli na pláže. Lidé musejí počítat i s omezeními na železnici. Nemocnice v regionu jsou v pohotovosti. Meteorologové varovali, že v Gudžarátu bude živel ničit úrodu, domy, které nemají pevné zdi a střechy, a také silnice.

Pákistánská ministryně pro klima Sherry Rehmánová uvedla, že dvacetimilionovému Karáčí bezprostřední nebezpečí nehrozí, kvůli očekávanému vichru a dešti jsou ale přijímána preventivní opatření. „Karáčí neleží přímo v cestě oka cyklonu, určitě ale pocítí prudký vítr a intenzivní srážky. Pokračujeme v dobrovolných evakuacích,“ řekla.

Poslední ničivý cyklon, zvaný Tauktae, zasáhl oblast v roce 2021. Vyžádal si 174 obětí, přičemž mnoho životů zachránila preventivní opatření, uvedla agentura AP. Cyklon, který zasáhl indický stát Gudžarát v roce 1998, usmrtil přes 1000 lidí. Cyklon, který postihl v roce 1965 pákistánskou provincii Sindh, včetně města Karáčí, si vyžádal více než 10 000 obětí.

Video  288 mrtvých při srážce vlaků v Indii: Dron ukázal celou zkázu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi