Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cyklon Mocha zabil stovky lidí. V Barmě živoří bez čisté vody, trosky prohledávají rukama

Autor: ČTK - 
17. května 2023
17:15

Cyklon Mocha, který v neděli zasáhl Barmu, si podle dostupných odhadů vyžádal stovky mrtvých. Humanitární skupiny čekají, až jim barmská vojenská vláda povolí přístup do zničených oblastí Arakanského státu, aby tam mohly dopravit potraviny a léky, které místní komunity nezbytně potřebují, napsala dnes agentura Reuters.

Cyklon, který provázel vítr o síle až 210 kilometrů v hodině, strhával domy, telekomunikační věže a mosty. Zvedl také přívalovou vlnu, která zaplavila metropoli Arakanského státu Sistwei. Obyvatelé, se kterými se spojila agentura Reuters, uvedli, že ani po třech dnech nedorazila žádná pomoc. Trosky domů prohledávají dobrovolníci, kteří pátrají po pohřešovaných.

Jeden z obyvatel, který si z bezpečnostních důvodů nepřál být jmenován, řekl, že zemřelo asi 400 lidí a dalším hrozí smrt, protože „nemají jídlo, čistou vodu, ani nouzové prostředky. Nejsou tu žádné pátrací a záchranné týmy“, dodal.

Arakanský stát na západě Barmy má asi tři milióny obyvatel a žije v něm muslimská menšina Rohingů, která je v převážně buddhistické zemi dlouhodobě pronásledovaná.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi