Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Osm mrtvých dětí ve škole v Bělehradě: Spolužáky postřílel kluk (14), policie ho zadržela

Aktualizováno -
3. května 2023
18:31
Autor: ČTK - 
3. května 2023
10:03

 Při dnešní střelbě v základní škole v srbském hlavním městě Bělehradu přišlo o život osm žáků a člen ochranky. Informují o tom média s odvoláním na srbské úřady. Ze střelby je podezřelý čtrnáctiletý chlapec, kterého policie zadržela. Motiv zatím není znám. Další děti a také učitelka jsou zraněni, píše agentura Reuters. Srbská vláda podle stanice BBC v reakci na tragédii vyhlásila třídenní smutek. Chlapec, který v bělehradské škole zastřelil devět lidí, nemůže být stíhán kvůli nízkému věku, uvedla srbská prokuratura. Chlapec bude umístěn na psychiatrii, uvedl srbský prezident Vučić. Kromě otce byla zadržena také útočníkova matka.. Politice zatkla jeho otce i matku.

Žák sedmé třídy vešel podle dostupných informací ráno do budovy školy v bělehradské čtvrti Vračar a začal střílet. Pistoli podle informací policie vytáhl už u vchodu do školy, kde vystřelil na člena ochranky.

Podle svědectví spolužáků pak vešel do hodiny dějepisu. „Nejprve střelil učitelku a potom začal střílet náhodně,“ popsal Milan Milošević, otec jedné z žákyň, která byla ve třídě, televizi N1 s tím že jeho dceři se podařilo utéct. „Říkají, že (střelec) byl tichý a dobrý žák. Nedávno nastoupil do jejich třídy,“ dodal Milošević, který spěchal do školy.

„Viděla jsem děti, jak běží ven ze školy a křičí. Přišli rodiče, panikařili. Slyšela jsem tři výstřely,“ uvedla podle televize RTS dívka, která navštěvuje střední školu sousedící se školním zařízením, kde se střílelo.

Učitelka podle místních úřadů bojuje v nemocnici o život. Zdravotníci kromě ní hospitalizovali také šest dětí, uvedlo ministerstvo vnitra. Jedna z dívek má vážná zranění hlavy a je podle úřadů v kritickém stavu. Mezi mrtvými je sedm dívek a jeden chlapec.

Střelec podle policie použil zbraň svého otce a v jeho batohu se našly čtyři molotovovy koktejly. Svůj čin plánoval asi měsíc, měl seznam dětí, na které chtěl střílet a naplánoval si do detailů, do kterých tříd zamíří nejprve, uvedla policie na tiskové konferenci. Jeho motiv nicméně zatím zůstává nejasný.

Kvůli tragédii bude podle ministra školství Branko Ružiče od pátku v zemi platit třídenní smutek. Po zbytek dne je v zemi zrušena výuka a zítra začne minutou ticha, uvedl Ružić na tiskové konferenci podle stanice BBC.

Střelby do lidí jsou v Srbsku, které má velmi přísné zákony ohledně držení zbraní, poměrně vzácné, poznamenal Reuters. Západní Balkán je však podle agentury po válkách v 90. letech minulého století zaplaven statisíci nelegálně držených zbraní. V roce 2019 se odhadovalo, že v Srbsku připadá 39 střelných zbraní na 100 obyvatel, což je třetí nejvyšší počet na světě, hned po Spojených státech a Černé Hoře, uvedla stanice BBC. Srbské úřady vydaly několik amnestií pro jejich majitele, aby tyto zbraně odevzdali nebo registrovali.

Dnešní střelba způsobila v Srbsku obrovský šok. Přestože je držení zbraní v této zemi velmi rozšířené, trestné činy se střelnými zbraněmi jsou vzácné a střelba ve školách neslýchaná, poznamenala BBC.

Při dosud nejhorší střelbě do lidí v Srbsku od konce balkánských válek zabil v roce 2013 šedesátiletý Ljubiša Bogdanović 14 lidí ve vsi Velika Ivanča. V roce 2007 střílel osmatřicetiletý Nikola Radosavljević po kolemjdoucích v obci Jabukovac, zastřelil devět lidí a pět zranil. V roce 2015 zabil muž jménem Rade Šefer na svatbě svého syna v šest hostů a o rok později Siniša Zlatić v kavárně v obci Žitište zabil pět lidí, připomněl Reuters.

 

Antonín Sádlík ( 3. května 2023 19:13 )

Také je mě to divne

sorgedoktor ( 3. května 2023 18:31 )

Hm no Na vine bude i otec. Jak se chlapec dostal ke zbrani a nabojum. U nas i myslivci musi mit ty hamrlesky a pod. zajisteny pod zamkem.
dalsi otazka je motivace.Dusevne zdravy chlapec snad nezastreli nekolik lidi

Zobrazit celou diskusi