Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obří požár u Kerčského mostu. Hoří zásobník ropy, útočil ukrajinský dron?

Aktualizováno -
3. května 2023
12:52
Autor: ČTK, swp - 
3. května 2023
09:07

 V ruském Krasnodarském kraji vypukl rozsáhlý požár ve skladu s ropnými produkty kvůli "pádu" bezpilotního letounu, uvedla dnes agentura TASS s odvoláním na záchranné služby. Krasnodarský kraj se nachází na jihozápadě Ruska u Azovského moře. Incident se odehrál v obci Volna blízko mostu spojujícího Rusko s ukrajinským poloostrovem Krym, který Rusko v roce 2014 anektovalo. Rusko a Krym se v posledních dnech staly dějištěm řady podobných incidentů.

Zásobník s ropnými produkty v Krasnodarském kraji začal hořet po pádu bezpilotního letounu, řekl ruské státní agentuře nejmenovaný zdroj ze záchranných služeb. Oheň se podle něj rozšířil na plochu téměř 1250 metrů čtverečních. „V současné době pokračuje hašení. Nejsou žádné oběti,“ uvedl zdroj. Podle zpravodajského kanálu Baza slyšeli místní obyvatelé před požárem výbuch, píše stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Volna leží v místech, kde končí most přes Kerčský průliv, který Moskva postavila po anexi ukrajinského poloostrova a který spojuje Rusko s Krymem, poznamenal server The Moscow Times. Most, který je důležitý pro přepravu zásob ruské invazní armádě na Ukrajině, loni v říjnu vážně poškodila bomba nastražená v nákladním automobilu. Moskva tehdy z útoku obvinila ukrajinskou vojenskou rozvědku, Kyjev se k zodpovědnosti nepřihlásil.

BBC rovněž upozornila, že podle informací na ruských telegramových účtech zřejmě útočily v noci na dnešek bezpilotní letouny na letiště v obci Sešča v ruské Brjanské oblasti, kde poškodily letoun An-124. Žádné oficiální zprávy o tom zatím nejsou k dispozici.

Ruská Brjanská oblast sousedí se severní částí Ukrajiny a také s Běloruskem. Podobně jako například Belgorodská oblast i tento region od ruské invaze do sousední země poměrně často hlásí ostřelování nebo útoky bezpilotních letounů na své území.

V pondělí a úterý úřady v Brjanské oblasti informovaly o vykolejení dvou nákladních vlaků. Zatímco v pondělí vykolejila část soupravy podle tamního gubernátora kvůli explozi neidentifikovatelného výbušného zařízení, o den později se tak stalo podle železniční společnosti RŽD v důsledku „nelegálního zásahu do železničního provozu“.

V sobotu vzplál zásobník paliva v přístavu Sevastopol na Krymu. Tamní Moskvou dosazené úřady informovaly o útoku dronů.

Ukrajina se jako obvykle k žádnému z útoků nepřihlásila, ale jejich nárůst přichází v době, kdy Kyjev tvrdí, že dokončil přípravy na protiofenzivu, poznamenala agentura AFP. Vojenští analytici se podle agentury AP domnívají, že se Ukrajina vzhledem k možné protiofenzivě zaměřuje na zásobovací linie v ruském týlu. Ruské síly se v očekávaní ukrajinského protiútoku zaměřují na zničení logistických tras a středisek ukrajinských ozbrojených sil, upozorňují vojenští představitelé z Kyjeva. Ukrajina čelí v posledních dnech intenzivnějším ruským vzdušným úderům.

Video  Proč Putin dál zabíjí civilisty? Expert o ruském bombardování Ukrajiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa