Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V boji o Bílý dům prohrál s Obamou, pak kritizoval Trumpa. Republikán Romney (76) skončí s politikou

Autor: ČTK - 
13. září 2023
21:12

Americký republikánský senátor za Utah Mitt Romney oznámil, že v roce 2024 nebude znovu kandidovat do horní komory Kongresu. Romney byl dříve guvernérem státu Massachusetts, v roce 2012 se neúspěšně utkal v boji o Bílý dům s demokratem Barackem Obamou. Pro Romneyho, kterému je 76 let, je to pravděpodobně konec politické kariéry, napsal deník The Washington Post.

„Na konci dalšího mandátu by mi bylo přes 80. Upřímně, je čas na novou generaci lídrů. To oni musí činit rozhodnutí, která budou utvářet svět, v němž budou žít,“ řekl Romney. „Neucházím se o znovuzvolení, ale neutíkám z boje. Budu americkým senátorem až do ledna 2025,“ dodal Romney. Své rozhodnutí vysvětlil v téměř tříminutovém videu.

Romney v roce 2018 ve volbách v Utahu hladce zvítězil, příští rok by ho ale podle agentury AP čekal zásadně tvrdší boj. Senátor se totiž stal jedním k nejhlasitějších oponentů bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který nadále patří k nejviditelnějším osobnostem Republikánské strany.

Utah na středozápadě USA patří k baštám republikánů. Romney ve volbách před pěti lety získal 62,6 procenta hlasů. Utah má republikánské guvernéry nepřetržitě od roku 1985. O uvolněné místo senátora za Utah tak podle AP bude velký zájem, protože kterýkoliv kandidát má velké šance na zvolení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi