Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po krachu Rusů a úspěchu Indů míří k Měsíci i Japonci! Vyslali tam sondu SLIM

Aktualizováno -
7. září 2023
10:05
Autor: ČTK - 
7. září 2023
06:54

Japonsko dnes vypustilo raketu H-2A, jejíž malý modul SLIM se pokusí přistát na Měsíci. Informovaly o tom světové agentury. Start z kosmodromu Tanegašima na samém jihu Japonska byl v uplynulých dnech opakovaně odkládán kvůli špatnému počasí. Start v přímém přenosu sledovalo na 35 000 lidí. K úspěšnému vzletu japonské vesmírné agentuře poblahopřála její americká kolegyně NASA i japonský premiér Fumio Kišida. Pokud bude přistání na měsíci úspěšné, stane se Japonsko pátou zemí, která to dokázala.

Lunární modul SLIM vyvinula japonská vesmírná agentura JAXA za účelem testování technologií pro přesné přistání na měsíčním povrchu. Raketa dnes vynesla také družici XRISM, která má pozorovat plazmu ve hvězdách a galaxiích.

Start v 8:42 japonského času (1:42 SELČ) proběhl podle agentury JAXA úspěšně a v souladu s plány. Družice XRISM se úspěšně oddělila po 14 minutách a devíti vteřinách letu, modul SLIM po 47 minutách a 33 vteřinách po startu, uvedla JAXA a poděkovala všem partnerům, kteří se na projektu podílejí.

Mise s rozpočtem 100 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč) má ukázat schopnost Tokia přistát na Měsíci s lehkým a levným modulem, píše BBC News.

JAXA na této misi spolupracuje s americkou vesmírnou agenturou NASA a Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Data získaná při misi na Měsíc poslouží pro projekt Artemis vedený Američany, který usiluje o návrat člověka na povrch Měsíce a v budoucnu i o cestu na Mars, uvedla agentura Kjódó.

Japonsko chtělo raketu původně vypustit koncem srpna, třikrát mu v tom ale zabránilo nepříznivé počasí.

Mise SLIM je prvním pokusem agentury JAXA o přistání na Měsíci. Letos se o to pokusila japonská soukromá společnost ispace s modulem Hakuto-R. Ten dosáhl oběžné dráhy kolem Měsíce, měkce dosednout na měsíční povrch se mu ale nepovedlo.

Očekává se, že modul SLIM vstoupí na oběžnou dráhu Měsíce přibližně za tři až čtyři měsíce, přičemž pokus o přistání je plánován za čtyři až šest měsíců, uvedla agentura Kjódó.

Sonda by měla přistát v okruhu 100 metrů od stanoveného místa poblíž kráteru Shioli, který se nachází nedaleko měsíčního rovníku. Přesnost běžných přistávacích modulů se pohybuje v rozmezí až několika desítek kilometrů, japonská sonda chce tedy být výrazně přesnější. Přesné přistání je důležité pro možnost dalšího průzkumu povrchu Měsíce nebo i dalších méně hostinných planet, uvedla JAXA podle agentury AFP.

Dnešní start na sociální síti X ocenil japonský premiér Fumio Kišida a připojil vzpomínku, jak před 22 lety sledoval start prototypu rakety, tehdy jako ministr školství a vědy. „Globální soutěž o rozvoj vesmíru je stále intenzivnější, a pro Japonsko je proto rozvoj raket zcela zásadní. Doufáme, že se nám podaří pokračovat v nastoleném tempu,“ napsal Kišida.

V případě úspěchu bude Japonsko pátou zemí, která dokázala přistát na Měsíci. Koncem srpna tento úspěch slavila Indie, když její sonda Čandrájan-3 přistála u jižního pólu Měsíce. Jen několik dní předtím se podobný manévr nepodařil Rusku, jehož lunární modul Luna-25 se roztříštil o měsíční povrch. Dopravit přistávací modul na Měsíc se předtím podařilo také bývalému Sovětskému svazu, Spojeným státům a Číně.

Video  Měsíc a Země z půldruhého milionu kilometrů, družice DSCOvr.  - NASA/NOAA
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi