Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turista si chtěl ze Sardinie odvézt přes 40 kg oblázků: Hrozí mu mastná pokuta!

Oblázková pláž - ilustrační foto.
Oblázková pláž - ilustrační foto.  (Autor: Profimedia)
Aktualizováno -
30. srpna 2023
08:04
Autor: ČTK, BLK - 
30. srpna 2023
07:43

Na Sardinii zadrželi francouzského turistu, který se pokoušel italský ostrov opustit se 41 kilogramy oblázků v kufru. Zářivě bílé kamínky si nasbíral na pláži Lampianu, což je však od roku 2017 trestné. Muži hrozí pokuta až 3000 eur (72 000 Kč). S odvoláním na italské celníky o tom informovala agentura AFP.

Italští celníci turistu zadrželi před naloděním na trajekt, který plul z Porto Torres na severozápadě Sardinie do francouzského Nice. „V kufru auta měl 41 kilogramů oblázků a kamenů z pláže Lampianu, které byly zabaveny a budou navráceny (na pláž),“ uvedli celníci.

Sardinie je proslulá krásnými plážemi s bílým pískem, které jsou přitažlivé i pro turisty, kteří si rádi odvážejí suvenýry. Před zákazem ze Sardinie ročně zmizelo zhruba deset tun písku a kamení. Pláže se tak zmenšují a sběrem kamínků a mušlí se také poškozuje životní prostředí.

„Krádež plážového písku se může zdát neškodná, ale pro křehký pobřežní systém ostrova je smrtelně nebezpečná,“ zdůrazňují úřady. Proti trendu se brání častějšími kontrolami přímo na plážích i zvýšením pokut. Za držení, sběr nebo prodej kamínků, písku a mušlí z místních pláží hrozí peněžité tresty od 500 do 3000 eur (12.000 až 72.000 Kč).

Banner cestovni pojisteni kalkulacka blesk

Video  Sardinie je místem nejkrásnějších pláží, prehistorických staveb, skalisek, pracovitých lidí, bohaté přírody i malebných středověkých městeček.  - Ivan D. Hladík, FIRO-tour
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 30. srpna 2023 10:02 )

Turisti jsou tak jak tak celosvětová pohroma.

fesak2 ( 30. srpna 2023 09:55 )

Správně, už i to debilní skládání kamínků na sebe u nás na horách je pěkně hnusná sviňárna vůči přírodě a živočichům ukrývajícím se právě pod těmi kameny. Vypatlaní vandalové by se měli krutě pokutovat.

Zobrazit celou diskusi