Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Turistická apokalypsa v italském Portofinu: Za selfie tisícové pokuty!

Autor: rc - 
27. srpna 2023
05:00

Město Portofino je perlou Italské riviéry a oblíbeným místem turistů. Ikonické městečko si zamiloval spisovatel Ernest Hemingway, zpěvák Frank Sinatra či herečka Elizabeth Taylorová. Ovšem v turistické sezóně je město zaplavené turisty. V přístavu, kde zakotvení jachty stojí přes bezmála sto tisíc za den, kotví luxusní jachty a navíc se u městečka zastavují obří výletní parníky, které přepravují tisíce turistů! Místní si už začínají stěžovat a někteří dokonce požadují, aby byl přístup turistům do městečka omezen.

Slavné přístavní městečko je bývalým rájem rybářů a klenotem Italské riviéry. Portofino leží na pobřeží Ligurského moře a v minulosti si jej zamilovali slavné osobnosti. Právě tady Richard Burton požádal o ruku herečku Elizabeth Taylorovou.

Jezdil sem i spisovatel Ernest Hemingway či zpěvák Frank Sinatra. Portofino je oblíbené i mezi boháči, kteří kotví se svými superjachtami ve zdejším přístavu. Zakotvení lodě zde stojí víc než 84 tisíc korun. Úzké uličky lemují obchody světoznámých značek, jako je Rolex, Louis Vuitton či Dolce & Gabbana. 

Ovšem nejen boháči do městečka míří. Kotví tam i výletní lodě, které převáží tisíce turistů, jenž touží Portofino navštívit. Město každodenně praská ve švech. Turisté přijíždějí i auty, která parkují na parkovišti, jež má kapacitu 250 vozidel a další lidé přijíždí autobusy. Kvůli množství lidí navštěvujících fotogenický přístav dokonce i někteří turisté uvádí, že město kvůli davům ztrácí své kouzlo.

„Město se stalo místem zkázy,“ uvedli pro britský deník Daily Mail nejmenovaní američtí turisté, kteří se do Portofina často vracejí. Navíc někteří turisté ignorují varovné nápisy, že je zákaz používat selfie tyče. Pokud budou přistiženi, že se fotí v zónách, kde je zákaz focení, hrozí jim pokuta víc než 6 tisíc Kč. Lidé totiž se zastavovali uprostřed uliček, aby se vyfotografovali na instagram či natočili video na TikTok. Někteří místní dokonce požadují, aby byl vstup do města omezen. „Nelíbí se nám omezování počtu. Portofino patří všem,“ uvedl starosta města.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Video  Potoky lávy a nánosy popela: Sopka Etna se probudila (14.8.2023)  - Reuters
Video se připravuje ...

paralenka ( 27. srpna 2023 09:38 )

Přesně, nedává to smysl, ale když dnes kdekdo může dělat pisálka?! Nevím, zda si uvědomuje autor, že si ta dvě slova odporují. Přes sto tisíc je významově jiné než bezmála sto tisíc! Přes je více než 100 000, zatímco bezmála je méně než 100 000 !

Celebrity-chachacha ( 27. srpna 2023 09:12 )

Turismus( a turisti) dnešní doby je úplná ohavnost.

Milan Pravda ( 27. srpna 2023 07:58 )

...pres bezmala...???
RZ - dnes vetna sklatba za 5!

krapotkin ( 27. srpna 2023 07:40 )

Jen ať si tůůůůristi kupují předražené pohledy. Ještě chybí vytvoření firmy, která bude mít všechny pohledy v PC a bude tam dosazovat jejich ksichty. V Čechách by to taky neškdilo.

Zobrazit celou diskusi