Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Američany dusí extrémní vedra a brutální vlhkost: V USA je v ohrožení na 100 milionů lidí

Autor: ČTK - 
24. srpna 2023
16:21

Velkou část Spojených států čeká další extrémně horký den, který přinese pocitové teploty okolo 40 stupňů a vyšší v oblastech od pobřeží Mexického zálivu až po Velká jezera. V zemi vrcholí vlna veder, která přepisuje teplotní rekordy od Minneapolisu po New Orleans. Různě silné výstrahy americké Národní meteorologické služby (NWS) se vztahují na přibližně 110 milionů obyvatel.

Abnormálně vysoké teploty prakticky od začátku léta přetrvávají na jihu USA, v posledních dnech však zavítaly také do severněji položených oblastí na Středozápadě. Výstrahy NWS aktuálně platí ve 20 státech, přičemž v některých z nich by se měla situace po dnešku začít zlepšovat s ústupem extrémních veder zpět na jih.

Aktuální počasí se vymyká normálu kombinací vysoké teploty vzduchu a vysoké vlhkosti, kterou meteorologové ve středečním hlášení označili za „brutální“. Maximální teplota vzduchu málokdy výrazněji přesáhne 40 stupňů Celsia, vliv vlhkosti však vytváří pocitové teploty ve stínu někdy až nad 50 stupni.

Podle zpravodajského webu Axios tento týden přináší napříč USA nejméně stovku nových teplotních rekordů denně. Město Minneapolis zažilo dva nejteplejší srpnové dny za poslední dekády, když teplota vzduchu v úterý i ve středu vystoupala na necelých 37 stupňů. Rekordy okolo 40 stupňů ve středu hlásila pobočka NWS ve státě Iowa, zatímco pocitové teploty vyšplhaly přibližně o deset stupňů výše. A na letišti v New Orleansu ve středu naměřili bezmála 39 stupňů, čímž byl vyrovnán absolutní rekord z roku 1980.

Meteorologové za této situace obyvatele vyzývají, aby omezili čas strávený venku a dohlíželi na své blízké. Města otevírají takzvaná chladicí střediska, kde se mohou ukrýt lidé, kteří doma nemají klimatizaci nebo žijí na ulici. Vedra také narušují začátek nového školního roku, podle deníku The New York Times školy bez klimatizací v různých státech pouští žáky domů předčasně nebo úplně výuku ruší.

Vedro i zabíjelo

Vysoké teploty mohou být smrtící, jakkoli se počet obětí určuje obtížně a bývá jasný až se značným odstupem. Podrobné záznamy o úmrtích spojených s horkem vedou činitelé okresu Maricopa ve státě Arizona, kteří od začátku roku evidují 133 takových případů. Od minulého týdne přibylo 44 „vedrem způsobených“ nebo „s vedrem spojených“ úmrtí, přičemž dalších 341 případů se v této souvislosti vyšetřuje. Okres nyní hlásí výrazně více obětí než ve stejnou dobu v loňském roce, kdy bilance nakonec dosáhla rekordních 425 mrtvých.

Ve zmíněném okrese leží město Phoenix, které zažilo rekordně horký červenec s průměrnou teplotou 39 stupňů Celsia. Červenec byl celosvětově nejteplejším měsícem od počátku měření a podle Axios by se aktuální měsíc mohl stát nejteplejším srpnem, Klimatologové varují, že s globálním oteplováním poháněným spalováním fosilních paliv a dalšími lidskými činnostmi budou vlny veder čím dál intenzivnější a častější.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi