Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čeští hasiči už zasahují v Řecku! Plameny se rychle šíří, hrozí další evakuace

Aktualizováno -
24. srpna 2023
19:36
Autor: ČTK - 
24. srpna 2023
10:59

Čeští hasiči se dnes zapojili do hašení požárů v Řecku. Vrtulník Black Hawk zasahoval ve střední části Řecka, kde oheň mimo jiné ohrozil vzácný klášter svatého Lukáše, který je na seznamu UNESCO. Do terénu vyrazili hasiči na severovýchodě země, u hranic s Tureckem, kde zuří největší požár podle záznamů EU. Velmi obtížná zůstává situace u národního parku Parnitha u Atén. V Řecku dál hoří v několika oblastech, v Aténách a dalších regionech je silně cítit štiplavý kouř a zápach spálené vegetace. Řecké úřady uvedly, že utichl silný vítr, což by mohlo usnadnit boj s požáry, uvedla agentura DPA. V posledních dnech bylo při požárech v Řecku zraněno 60 hasičů, uvedl jejich mluvčí. Požádal také novináře, aby nad plameny neposílali drony, napsala řecká stanice ERT.

Češi nejprve čerpali vodu a pohonné hmoty, nasazeni budou přímo v okolí Alexandrupoli. Vrtulník Black Hawk českých hasičů ve 13:00 místního času (12:00 SELČ) odletěl na první zásah u Tanagry severně od Atén, uvedla mluvčí českých hasičů Martina Götzová.

Šestým dnem hoří u velkého přístavního města Alexandrupoli u tureckých hranic. Linie boje s požáry má asi 40 kilometrů a oheň se dál šíří západním směrem. Hrozí, že by se mohl spojit s požárem v pohoří Rodopy, uvedla řecká veřejnoprávní stanice ERT. Na místě pomáhají či pomáhat začnou hasiči z několika zemí Evropské unie, včetně těch z Česka nebo Německa.

Pozemní tým českých hasičů, který je složen z více než šesti desítek hasičů a záchranářů a 33 kusů techniky, je podle Götzové ubytován na základně asi 50 kilometrů od Alexandrupoli. „Odpoledne bude prováděn průzkum okolí, vyčkáváme na pokyny řecké strany ohledně konkrétního místa nasazení,“ uvedla mluvčí.

„Pozemní tým hasičů, který mířil do oblasti Alexandrupoli, dorazil ráno na místo. Nyní probíhá tankování pohonných hmot a doplňování vody do cisteren od místních hasičů, seřazuje se technika a upřesňuje se místo našeho ubytování a nasazení. Stejně tak pozemní podpora modulu leteckého hašení už dorazila do cíle nedaleko Atén. Připojila se k týmu pilotů a leteckých záchranářů s vrtulníkem Black Hawk, i v tomto případě čekáme na upřesnění nasazení,“ uvedla Götzová.

Čeští hasiči z takzvaného pozemního modulu dnes odpoledne vyrazili do terénu na severovýchodě země, aby vystřídali své rumunské kolegy u vesnice Dadia. Tu podle řeckých médií přímo ohrožuje požár. Kromě českých, rumunských a řeckých hasičů jsou na místě i výpravy z Bulharska a Albánie.

Plocha zasažena ohněm v Alexandrupoli je více než 10.000 hektarů, tedy asi desetkrát větší, než jakou zasáhl loni požár v Českém Švýcarsku, uvedli na sociální síti X, bývalém Twitteru, čeští hasiči. Celkově je v Řecku nyní aktivní plocha požárů kolem 62.000 hektarů. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) zveřejnila záběry, na nichž je dým nad řeckými požáry viditelný z vesmíru.

Podle údajů programu Evropské unie Copernicus jsou to dosud největší požáry na území EU. Na sociální síti X to napsal evropský komisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Janez Lenarčič. Oheň už podle něj pohltil 73.000 hektarů vegetace. Čeští hasiči uvedli, že budou „zasahovat u nejrozsáhlejšího požáru v přírodním prostředí, který se letos v Evropě rozhořel“. „Zároveň je to na plochu největší požár v Řecku od roku 2000,“ dodali.

Hasiči dál svádí boj s ohněm v parku Parnitha severně od Atén, který v noci na dnešek zesílil. Oheň sestoupil ze zalesněných kopců až na vzdálenost 100 až 200 metrů od hlavní třídy s obchody, restauracemi a lanovkou vedoucí do hor. Nad ránem dostali místní obyvatelé výstrahu formou textové zprávy, aby byli připraveni na případnou evakuaci. Na místě zasahuje 260 hasičů a 77 vozidel, uvedla ERT.

Na řeckém ostrově Kefalonia ve středu obvinili hasiče ze žhářství. Muž se přiznal, že v posledních letech na ostrově založil celkem šest požárů. Soud mu dal čas do pátku na přípravu obhajoby. Vedení profesionálních hasičů pro podezřelého v případě prokázání viny žádá „exemplární trest, aby se již neopakoval tento nepřijatelný fenomén, který ničí pověst instituce (hasičů)“, uvedl server Kathimerini.

Tři nové požáry vypukly dnes dopoledne v okolí obce Avlonas, asi 40 kilometrů severně od Atén. Policie zadržela čtyři lidi, které podezírá ze žhářství, píše ERT.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi