Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Puč v Nigeru: 17 vojáků zemřelo po útoku džihádistů, rostou obavy z jejich zesílení

Autor: ČTK - 
16. srpna 2023
11:11

Sedmnáct nigerských vojáků zemřelo poblíž hranic s Mali při útoku, který zřejmě provedli džihádisté. S odvoláním na prohlášení nigerského ministerstva obrany to dnes uvedla agentura AFP. Po vojenském puči v Nigeru přitom panují obavy z posílení moci džihádistů i wagnerovců, kteří v Africe také působí.

Jednotka nigerské armády byla přepadena v bezprostřední blízkosti malijské hranice u obce Koutougou, uvedlo v noci na dnešek ministerstvo obrany v Niamey. Kromě 17 mrtvých si útok vyžádal také 20 zraněných, z toho šest vážně.

Incident se odehrál v době zvýšeného napětí v Nigeru vyvolaného vojenskou intervencí, kterou hrozí země sdružené v Hospodářském společenství západoafrických států (ECOWAS) s cílem obnovit demokracii v zemi po vojenském převratu před třemi týdny.

V širším regionu Sahelu jižně od Sahary islamisté za poslední dekádu postupně obsadili rozsáhlá území. V důsledku násilí byly miliony lidí nuceny opustit své domovy. Frustrace plynoucí z bezpečnostní nestability v regionu byla od roku 2020 jednou z příčin řady vojenských převratů.

Video  Po puči v Nigeru se v ulicích objevily při protestech i ruské vlajky.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi