Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Puč v Nigeru: Ruské vlajky v ulicích, svržený prezident a generál u moci. Pomohli i wagnerovci?

Aktualizováno -
28. července 2023
17:25
Autor: ČTK, simao - 
27. července 2023
06:45

Nigerští vojenští velitelé podle Reuters prohlásili generála Abdourahamaneho Tianiho, který dosud vedl prezidentskou stráž, za novou hlavu státu. Prezidentská stráž ve středu zablokovala přístup k prezidentskému paláci, zadržela v něm prezidenta Mohameda Bazouma a téhož dne pozdě v noci oznámila jeho svržení. Paříž dnes uvedla, že za prezidenta Nigeru i nadále považuje Bazouma a státní převrat spolu s EU odsoudila. Demonstranti v Nigeru vytáhli i ruské vlajky a spekuluje se, nakonec celému puči pomohli i wagnerovci, kteří v Africe působí též.

Nigerští vojáci svrhli režim prezidenta Mohameda Bazouma. „Hranice země byly uzavřeny a byl vyhlášen celostátní zákaz vycházení,“ četli vojáci ve středu večer v prohlášení. Již dříve se objevily informace, že prezidenta Mohameda Bazouma drží prezidentská stráž v jeho paláci. Nigerská armáda puč následně podpořila a oznámila pozastavení veškeré činnosti politických stran v zemi.

Ve čtvrtek stovky stoupenců převratu zapálily sídlo vládnoucí strany. Někteří demonstranti mávali ruskými vlajkami a skandovali protifrancouzské slogany na protest proti vlivu této někdejší koloniální mocnosti v oblasti Sahelu.

Nigerský generál Abdourahamane Tiani se v pátek ve státní televizi objevil jako předseda přechodné rady, která po středečním puči převzala moc v zemi. Tiani dosud vedl prezidentskou stráž. Nigerští vojenští velitelé ho později prohlásili za nového prezidenta.

Generál Tiani žádá o podporu „přátele“

V pátečním projevu generál Tiani puč ospravedlnil zhoršující se bezpečnostní situací v zemi a kritizoval nedostatečnou spolupráci s vojenskými vládami sousedního Mali a Burkina Fasa na „potírání povstání v regionu“.

Tiani rovněž požádal nigerský lid a mezinárodní partnery o spolupráci. „Žádám technické a finanční partnery, kteří jsou přáteli Nigeru, aby porozuměli specifické situaci naší země a poskytli jí veškerou nezbytnou podporu, která jí umožní čelit výzvám,“ uvedl generál.

Roste vliv wagnerovců?

Sahel dlouhodobě sužuje násilí islamistických skupin napojených na teroristické organizace Al-Káida a Islámský stát (IS). V boji proti násilí islamistů dosud Niger představoval klíčového spojence pro Spojené státy a Francii.

Rostou obavy z rozšiřujícího se vlivu ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, která podle nigerského prezidenta vůči jeho vládě vedla dezinformační kampaň. Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin označil situaci v Nigeru za „faktické získání nezávislosti“ a za „boj s kolonizátory“.

Pozastavili i činnost politických stran

Uskupení, které si říká Národní rada pro ochranu vlasti (CNSP), ve středu pozdě večer uvedlo, že svrhlo režimu současného prezidenta Bazouma. 

„My, obranné a bezpečnostní síly shromážděné v rámci CNSP, jsme se rozhodly skoncovat s režimem, který znáte,“ uvedl podle AFP jeden z velitelů Amadou Abdramane, který byl obklopen devíti dalšími vojáky v uniformách. Důvodem jsou prý „zhoršující se bezpečnostní situace a špatné vládnutí“.

Uzavření hranic a zákaz vycházení platí „do odvolání“. Vojáci západoafrické země dále oznámili, že pozastavili činnost veškerých státních institucí v zemi. Varovali rovněž před jakoukoli zahraniční intervencí. Podpořila je přitom i armáda.

„Vojenské velení ozbrojených sil Nigeru (FAN) se rozhodlo přihlásit k projevu obranných a bezpečnostních sil,“ stojí podle AFP v prohlášení, které podepsal náčelník generálního štábu, generál Abdou Sidikou Issa. Dodal, že tím chce zabránit smrtící konfrontaci mezi jednotlivými silami. Plukovník Amadou Abdramane ve státní televizi oznámil, že je pozastavena činnost politických stran v zemi.

USA vyjádřily podporu prezidentovi

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil v telefonátu nigerskému prezidentovi „neochvějnou podporu“. Vyzval rovněž k jeho „okamžitému propuštění“.

„Nemohu říct, zda jde z technického hlediska o převrat, či ne, to je na právnících. Jde ale o jasnou snahu uchvátit moc násilím a porušit ústavu,“ prohlásil Blinken. S Bazoumem hovořili i generální tajemník OSN António Guterres a rovněž mu nabídl „plnou podporu OSN“.

Bazoum je demokraticky zvoleným prezidentem, který Nigeru vládne od dubna 2021. Historii země provází od získání nezávislosti v roce 1960 státní převraty a četné pokusy o puč.

Prezident vyzval k záchraně demokracie

Bazoum vyzval k uchování demokracie v zemi. „Těžce vydobyté výhody budou uchovány. Všichni Nigeřané, kteří milují demokracii a svobodu, se o to postarají,“ uvedl Bazoum. Ke zvrácení situace v zemi vyzval „všechny demokraty a patrioty“ také nigerský ministr zahraničí Hassoumi Massoudou.

Pokus o puč v Nigeru odsoudilo také Německo. „Násilí není cestou k prosazení politických nebo osobních zájmů,“ uvedlo německé ministerstvo zahraničí, které rovněž vyzvalo k okamžitému propuštění Bazouma.

Video  Opuštěný Putin: Egyptský prezident ho nechal dlouze čekat  - reprofoto Twitter @Gerashchenko_en
Video se připravuje ...

laco9717 ( 27. července 2023 09:39 )

Ani tady si nedokážou vládnout samy...

bb88 ( 27. července 2023 07:48 )

Uživatel_5522193 ( 27. července 2023 06:52 )

Neměla by tam paní Černochová skočit na návštěvu?

Zobrazit celou diskusi