Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Katastrofa na Havaji má už 106 obětí. Proč při ničivých požárech mlčely sirény?

Aktualizováno -
16. srpna 2023
10:24
Autor: mav, swp - 
15. srpna 2023
05:00

Nejhorší požár v USA za posledních sto let, to je tragická bilance z Havaje. Plameny se díky silným větrům šířily velmi rychle a divoce, lidé nestíhali prchat. Stát se pyšní ohromný systémem varovných sirén – jenže ty nekvílely. Úřady na Havaji přitom evidují už 106 obětí požárů, uvedl The New York Times (NYT). Záchranáři zatím prohledali jen něco přes 32 procent spálené oblasti.  

„Havajské ostrovy mají největší integrovaný systém venkovního varování sirénami pro veřejnou bezpečnost na světě,“ uvádí Havajská agentura pro řízení mimořádných situací. „Tento systém sirén pro všechny druhy nebezpečí lze použít při různých přírodních i lidmi způsobených událostech, včetně cunami, hurikánů, protržení přehrad, záplav, požárů, sopečných erupcí, teroristických hrozeb, incidentů s nebezpečným materiálem atd.“

Sirény mají výkon 121 decibelů a mají být slyšet na 3400 stop (lehce přes kilometr) daleko. Čtyři stovky sirén (z toho osm desítek na postiženém ostrově Maui) jsou napájeny z baterií nabíjených fotovoltaickými panely, takže je nevyřadí přerušené elektrické vedení. Zatímco v Česku jsme zvyklí na test sirén v poledne každé první středy v měsíci, Havaj je zkouší první pracovní den každého měsíce. Ve druhém srpnovém týdnu však sirény neječely, aby lidi varovaly.

„Místo sirény nás varoval obří sloup černého kouře nad městem Lahaina,“ popsal Cole Millington. Vzal psa a připravené evakuační zavazadlo, nasedl do auta a prchal. Až za volantem mu pípnul mobil s výstrahou. „To bylo k ničemu,“ uvedl pro CNN. „Máme varování před cunami, které podle mě mělo být využito. Mnoho nás mělo pocit, že jsme nedostali absolutně žádnou výstrahu.“

Mluvčí Havajské agentury pro řízení mimořádných situací Adam Weintraub potvrdil, že se vychvalovaný systém sirén nepoužil. „Nikdo ze státu ani z okresu se podle našich záznamů nepokusil tyto sirény aktivovat,“ řekl Weintraub pro CNN. „Bylo to do značné míry dáno tím, jak rychle se plameny pohybovaly,“ dodal s tím, že se použila jiná varování – výstrahy na mobilních telefonech a zprávy v televizi a rozhlase.

„Na mobilu jsem měl varování před silným větrem a možnými požáry,“ popsal Allen Vu z Lahainy, jenž tam ztratil jak domov, tak obživu – shořela i restaurace, kde pracoval. „Ale žádné pořádné varování jako třeba při bouřích, kdy by nám telefony vibrovaly a vydávaly hlasité zvuky. A ani žádné sirény,“ dodal Vu.

Výpadky proudu i mobilních sítí

„Stát podcenil nebezpečnost a rychlost požáru,“ selhaly redundance v systému nouzového varování, uznává kongresmanka Jill Tokudaová.

„Spoléháme na to, že nás tento systém nouzového varování ochrání před řadou věcí,“ řekla v sobotu CNN. „Myslíte na cunami. Myslíte na jiné typy mimořádných událostí, jako jsou lesní požáry. To by měla být naše první obranná linie. Bohužel v dnešní době přicházejí výstrahy na naše mobilní telefony – přitom víme, že tam nebyl signál,“ připomíná kongresmanka výpadky pokrytí způsobené požáry. Podobná omezení měla varování skrze rozhlas a hlavně televizi – mnohde byli totiž lidé bez proudu.

Plameny rychle měnily směr a intenzitu, ale samotný příchod požárů nebyl až tak náhlý. „Měli jsme ohledně povětrnostních podmínek několikadenní náskok,“ komentoval Clay Trauernicht, který studuje tropické požáry na Havajské univerzitě v Manoi.

Už v neděli vydala Národní meteorologická služba v Honolulu požární výstrahu: „Silný a nárazový vítr v kombinaci s nízkou vlhkostí vzduchu může v nadcházejících dnech vést ke kritickým podmínkám pro vznik požárů v závětrných oblastech,“ upozorňovali veřejnost meteorologové. A v pondělí brzy ráno výstrahu ještě zpřísnili: „Suchá půda spolu se silným a nárazovým východním větrem a nízkou vlhkostí vzduchu vytváří kritické podmínky pro požáry,“ varovala služba s tím, že jakmile někde požár zaplane, bude se s velkou pravděpodobností rychle šířit. V úterý se přesně to stalo realitou.

„Je zřejmé, že je třeba více práce, abychom porozuměli vědeckým poznatkům o požárech, jak se šíří, i co lze udělat pro zlepšení detekčních, výstražných a varovných systémů,“ uvedl pro CNN Karl Kim, výkonný ředitel Národního školicího střediska pro připravenost na katastrofy na Havajské univerzitě. „Je to varovný signál nejen pro Havaj, ale i pro celou zemi, je potřeba více investovat do připravenosti, školení a vzdělávání v oblasti požárů a dalších nebezpečných událostí.“

Video  Ohnivé peklo na Havaji: Lidé před plameny prchali do oceánu.  - South West News Service via Reuters Connect
Video se připravuje ...

Annika ( 18. srpna 2023 15:50 )

Jako virus a Ukrajina jsou pozary k zastraseni lidstva a oligarchove k zisku property.Pozary mistni experts neumi objasnit jinak nez oteplovanim planety.

Zobrazit celou diskusi