Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obraz zkázy na Havaji: Potvrzených obětí požárů je už 96, stovky lidí se stále pohřešují

Autor: ČTK - 
14. srpna 2023
12:34

Bilance obětí po požárech na havajském ostrově Maui stoupla po víkendu na 96, když místní policie oznámila další tři mrtvé. Úřady také zvýšily na více než 2700 součet budov, které plameny zničily v nejhůře zasaženém městě Lahaina, informovala agentura AP.

Požáry, které na Maui vypukly minulý týden, jsou nejtragičtější katastrofou tohoto druhu ve Spojených státech za posledních 100 let. Bilance obětí v sobotu překonala 85, což je součet po kalifornském požáru Camp Fire z roku 2018, a v noci na neděli stoupla na 93 mrtvých. V neděli večer (dnes ráno SELČ) okres Maui informoval o dalších třech známých obětech.

Rychle postupující požár hnaný silným větrem a suchou vegetací minulý týden zdevastoval Lahainu na západě ostrova, která byla kdysi centrem havajského království. Příčina vzniku ohně se stále vyšetřuje, experti nicméně již dlouho varují, že lesní požáry jsou čím dál intenzivnější a častější v důsledku klimatických změn pramenících z vypouštění skleníkových plynů do ovzduší.

Podle havajského guvernéra Joshe Greena se rozsah škod na západě Maui odhaduje na skoro šest miliard dolarů (přes 130 miliard Kč). V sobotu hovořil o nejméně 2200 zničených domech, v neděli pak součet navýšil o dalších 500. Podle Greena si obnova poničených lokalit vyžádá „neuvěřitelné množství času“.

O víkendu se stále pohřešovaly stovky lidí, a bilance mrtvých tak pravděpodobně bude dál narůstat. Na Havajských ostrovech minulý týden hořelo na několika místech a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen zlomek spálené oblasti.

Video  Zkáza po požárech na Havaji: Letovisko Lahaina lehlo popelem  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi