Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nad Baltem zuří silné bouře: Obří kroupy a první oběť. Katastrofální podmínky, píší Poláci

Aktualizováno -
7. srpna 2023
20:36
Autor: ČTK - 
7. srpna 2023
19:46

V oblasti Baltského moře dnes zuří bouře, které způsobují komplikace v námořní i letecké dopravě. Například v Polsku meteorologové varují, že na severu země může vichr v nárazech dosáhnout rychlosti až 120 kilometrů za hodinu. Ve Švédsku u města Hudiksvall se v důsledku lijáků sesunul násep a vykolejily dva vagony osobního vlaku. Policie původně uvedla, že se nikomu nic nestalo, pak ale informovala o třech zraněných, kteří skončili v nemocnici. Litva hlásí jednu oběť.

Trajekty mezi Polskem a Švédskem nebo mezi Norskem a Dánskem dnes nevypluly. Také lodní spojení mezi německou pevninou a ostrovy Hiddensee a Rujánou bylo přerušeno jak pro dnešek, tak pro úterní dopoledne. Úřady vyzvaly turisty, kteří v tomto regionu tráví dovolenou, aby počítali s tím, že i ve středu se jejich plány vyjet na tyto ostrovy mohou změnit, uvedla agentura AP.

České ministerstvo zahraničí zatím nezvažuje vydání doporučení pro české turisty. Pokud jde o osoby registrované v cestovatelském systému Drozd, tak v Polsku jde o 299 Čechů, v Norsku o 155, ve Švédsku o 99 a v Dánsku o 59 lidí. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Podle německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) se dají očekávat velké komplikace v dopravě na železnici ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko a cestující se mají raději předem na internetu ujistit, že jejich vlak jede.

Hasiči v Kodani a okolí vyzvali lidi, aby nechodili do parků a lesů, protože kvůli kombinaci vichru a podmáčené půdy se mohou snadno vyvracet stromy.

Tisíce lidí bez proudu

Agentura DPA napsala, že ve Švédsku v neděli při příchodu bouří registrovali 25 000 výbojů. V Malmö na jihu země se kvůli tomu bez dodávek elektřiny octlo více než 5000 domácností. Norští meteorologové předpokládají, že se situace ještě zhorší a že bouře budou nejhorší za posledních 25 let. Varování před nepřízní počasí platí ve velké části jižního Norska do úterního večera a úřady v mnoha obcích upozorňují i na možné sesuvy půdy a vyzvaly lidi, aby pracovali z domova. Zábavní park Kongeparken, který leží několik desítek kilometrů od Stavangeru, zůstane kvůli očekávanému silnému větru v úterý zavřený.

Na východě a severovýchodě Polska bylo dnes kvůli nedělním bouřím bez proudu přes 18 000 lidí, informovali hasiči. Dva lidé v různých částech země utrpěli zranění. Ve Vratislavi strom spadl na auto a zranil jednoho člověka, druhého zasáhla odlomená větev v Gižycku v oblasti Mazurských jezer. Na pobřeží vlny zalily molo v oblíbeném letovisku Kolobrzeg, na přímořských promenádách jsou polámané větve. „Podmínky u moře jsou katastrofální,“ píše portál Onet.pl.

V Litvě padající stromy zabily padesátiletou ženu. Neštěstí se stalo nedaleko hranice s Lotyšskem. Vítr v této oblasti strhával střechy a tisíce lidí zůstaly bez dodávek proudu.

V oblasti města Dobele ve středním Lotyšsku dnes padaly kroupy velikosti pingpongového míčku. Jedním z nejzasaženějších míst byl park v Térvete, kde je kromě jiného hřiště s postavami inspirovanými lotyšskými pohádkami. Vítr v bouřkách dosahoval rychlosti až 108 kilometrů za hodinu.

Video  Extrémní krupobití překvapilo Němce: Kroupy a záplavy udeřily v Reutlingenu  - Reuters
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 8. srpna 2023 14:35 )

Díky oteplování bylo dnes ráno 11 stupňů

Zobrazit celou diskusi