Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dohoda Huntera Bidena s prokurátory ztroskotala: Z čeho je obviněn prezidentův problematický syn?

Aktualizováno -
26. července 2023
21:54
Autor: ČTK - 
26. července 2023
20:17

 Syn amerického prezidenta Joea Bidena dnes u soudu odmítl vinu v případu dvou daňových přestupků poté, co se dohoda o těchto bodech a dalším obvinění mezi prokurátory a Hunterem Bidenem setkala s výhradami soudkyně. Americká i zahraniční média vývoj hodnotila jako dramatický či dokonce šokující. Dohoda je nyní pozastavena, soudkyně podle deníku The New York Times (NYT) požaduje úpravu, která by jasně vymezila imunitu nabízenou prezidentovu synu vůči potenciálním dalším obviněním.

Po červnovém oznámení dvou stran se očekávalo, že Biden mladší se dnes u soudu ve státě Delaware přizná k pozdnímu zaplacení daní, jakož i k neoprávněnému držení střelné zbraně, které je předmětem další dohody mezi prokurátory a jeho právníky. Obviněný by tak podle médií vyvázl jen s podmínkou, dohody tohoto typu nicméně vyžadují souhlas soudů.

Navrhované ujednání spojené s daňovou kauzou se ale ocitlo v problémech, když právník Bidena mladšího dohodu prohlásil za neplatnou v návaznosti na slovní výměnu mezi soudkyní Maryellen Noriekaovou a prokurátorem Leem Wisem. Soudkyně se jej ptala, zda by dohoda prezidentovu synovi poskytla imunitu vůči stíhání za další potenciální přečiny včetně skutků souvisejících se zastupováním zahraničních vlád. Wise odpověděl, že nikoli.

Noriekaová, kterou do funkce jmenoval Bidenův předchůdce Donald Trump, zároveň vyjadřovala výhrady ohledně podmínek dvojice dohod a mimo jiné označila za „neobvyklý“ návrh o ukončení případu neoprávněného držení zbraně. „Připadá mi to, jako byste říkali: 'Prostě tu dohodu odkývněte, ctihodnosti,'“ řekla v jistém momentě, čímž dala najevo nesouhlas s postupem prokurátorů i Bidenova týmu.

Soudkyně během jednání vyzvala obě strany, aby dál jednaly, načež televize CNN přišla s informací, že se rýsuje nový návrh s užším vymezením imunity vůči dalšímu stíhání. Noriekaová ovšem nic neschválila a ohledně obvinění spojeného se střelnou zbraní Biden žádné vyjádření o vině neučinil.

Analytik CNN Elie Honig předtím označil za „velmi, velmi vzácné“, aby dohoda o vině a trestu před soudem takto narazila. Podle AP soudkyně dvěma stranám dala 30 dní na to, aby ji přesvědčily, proč by měla na jejich návrhy přistoupit. NYT uvádí, že Biden mladší své vyjádření o vině zvrátí, najde-li s prokuraturou řešení vyhovující Noriekaové. Podle jeho právníků by mohly úpravy dohody zabrat asi dva týdny.

Prezidentův 53letý syn je viněn z toho, že za roky 2017 a 2018 pozdě zaplatil daně z příjmů a že v roce 2018 zatajil užívání drog při nákupu pistole. Jeho právníci a ministerstvo spravedlnosti v červnu oznámili, že obviněný je připraven přiznat vinu a podrobit se omezením ohledně užívání zbraní a tím tyto dvě kauzy ukončit.

Dohoda byla oznámena po letech vyšetřování aktivit Bidena mladšího, které zahrnují lobbistickou činnost a vazby na zahraniční podniky. Jeho právníci dohodu prezentovali jako poslední kapitolu případu, prokurátor Wise ale dnes u soudu uvedl, že vyšetřování prezidentova syna zůstává otevřené.

Prezidentův druhorozený syn v minulosti spolupracoval i s firmami na Ukrajině a v Číně, co přesně je předmětem pokračujícího vyšetřování, však není jasné. Představitelé Republikánské strany už roky šíří spekulace o tom, že Hunter Biden ve svých podnikatelských aktivitách těžil z postavení svého otce a že byl součástí korupčního jednání, do něhož byl zapleten i současný šéf Bílého domu, tedy zástupce Demokratické strany. Jakkoli se objevily informace nasvědčující tomu, že Biden mladší v podnikání využíval svého jména, několikaleté vyšetřování důkazy korupce neodhalilo a hlava státu trvá na tom, že do podnikání svého syna nijak zapojená nebyla.

Republikáni budou jistě téma využívat k útokům na prezidenta i v nejbližších měsících a v kampani před prezidentskými volbami roku 2024. Ve Sněmovně reprezentantů zahájili sérii slyšení o průběhu daného vyšetřování a minulý týden předvolali dvojici agentů berního úřadu IRS, podle nichž ministerstvo spravedlnosti postupovalo vůči Bidenovi mladšímu shovívavě. Případ měl na starosti prokurátor David Weiss, rovněž jmenovaný Trumpem, který by mohl brzy v Kongresu vystoupit také.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dynaty ( 27. července 2023 07:13 )

kdepak udělal tatík chybu ?

Zobrazit celou diskusi