Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruská smetánka si oblíbila dýchání xenonu, prominenty zasáhla smrt. Zemřeli zbrojař a ajťák

Autor: mav - 
26. července 2023
05:00

Relax, pohoda, úleva od stresu i bolesti… Mezi ruskou lepší společností je populární xenonová terapie. Dýchání netečného vzácného plynu slibuje množství účinků, soukromé kliniky takový rauš nabízí zcela legálně. V minulém roce však po něm zemřeli nejméně dva významní manažeři.

Xenonovou terapii si koncem minulého století nechal patentovat anesteziolog Nikolaj Burov jako druh anestezie, zejména pro dlouhé operace mozku. Inhalace směsi kyslíku a xenonu poskytuje dlouhý, hluboký spánek a úplné znecitlivění. Plyn se poté rychle a snadno vylučuje z těla.

„Dnes se xenonová terapie v medicíně používá při léčbě depresivních stavů, alkoholové a drogové závislosti, prevenci panických záchvatů, při poruchách mozkového oběhu, při terapii po infarktu myokardu. Současně má xenonová terapie i jiný účinek - při nižší koncentraci (do 30-40 %) plynu může dojít k narkotickému účinku včetně halucinací a pocitu euforie, který přetrvává i několik dní po zákroku,“ vysvětlují odborníci televizního kanálu Doktor.

Ulevuje migréně i depresi

Podle Ruské gazety je medicínské použití xenonu v Rusku povolené od roku 1999. Ulevuje od bolestí včetně třeba migrén. „Xenon působí i jako silný relaxant, pomáhá s akutním i chronickým stresem,“ popsal anesteziolog Jurij Sorokin ze Sečenovovy univerzitní nemocnice v Moskvě.

Xenon nezpůsobí fyzickou ani psychickou závislost, proto je terapie velmi oblíbená mezi podnikateli a hvězdami. Obyčejní lidé si ji dovolit nemůžou, vzácný plyn je nákladný, poskytují ho hlavně drahé privátní kliniky. Jedno sezení je za zhruba 30-60 tisíc rublů (cca 7-14 tisíc Kč).

„Xenon má zajímavý účinek,“ říká Roman Karlovskij, blogger zaměřený na jógu a dechové techniky. „Když ho začnete dýchat, necítíte žádnou chuť ani zápach, ale máte pocit, že vdechujete hustý, hutný vzduch. Pak se začnou dít zvláštní věci. Tělo jako by se rozpadlo na molekuly a ty samy vibrují. Pak se cítíte tak uvolněně, že nemůžete pohnout rukou ani nohou. Vracejí se staré události, vzpomínky. Přehodnocujete svou existenci. A po proceduře vám zůstane stav naprostého klidu. Můžete však mít úplně jiný zážitek,“ dodává.

Metoda musí být používána pod přísným lékařským dohledem. Kromě toho má mnoho kontraindikací: Léčba xenonem by se neměla používat, pokud má pacient záchvaty anginy pectoris, chronickou bronchitidu nebo astma, kardiostimulátor, srdeční vadu, plicní emfyzém, epilepsii, respirační selhání. Zakázána je také inhalace xenonu při patologické svalové únavě, rakovině, onemocnění trávicího traktu, akutních infekcích, těhotenství. „Je životu nebezpečné jít na tuto proceduru bez předchozího kompletního vyšetření,“ varují odborníci.

Zemřel ajťák i zbrojař

Porušili předpisy dva takoví klienti, kteří terapii nepřežili? Anton Čerepennikov (†40), šéf a zakladatel IKS holdingu, dobře známého v branži IT a videoher, který zaměstnával na sedm tisíc lidí, zemřel v sobotu 22. července. Předběžně určená příčina: Zástava srdce.

Právě před rokem při inhalaci xenonu zemřel veterán zbrojařského odvětví Dmitrij Konopljov (†45), šéf „přístrojové“ Konstrukční kanceláře akademika Šipunova a někdejší náměstek ředitele ruské Federální agentury pro dodávky zbraní a vojenského speciálního vybavení i materiálu.

„Dmitrij Konopljov zemřel při zákroku s kyslíkovou maskou - dýchal xenon k léčbě bolesti hlavy a úzkostné poruchy. Příčinu smrti se lékařům stále nedaří zjistit,“ informoval tehdy telegramový kanál Mash.

Magazín Newsweek přidává další oběti alternativních medicínských postupů v řadách ruských elit.

Miliardář a někdejší vrcholový manažer ropného Lukoilu Alexandr Subbotin zemřel 8. května 2022 po šamanském rituálu. Alexej Pindjurin alias Šaman Magua policii vypověděl, že k němu Subbotin přišel pod vlivem alkoholu a drog a žádal po něm rituál k úlevě od kocoviny. Pak mu ale skonal ve sklepě. „Tělo miliardáře se nacházelo v Pindjurinově domě, v místnosti používané pro rituály jamajského voo-doo,“ uvedl zdroj agentury TASS

Policie za příčinu určila akutní zástavu srdce, napsal server Lenta. Některá média hovořila o použití ropušího jedu.

Dmitrij Žulin, zakladatel online obchodu SberMarket, se v březnu přiotrávil alternativním lékem z lidské placenty; jeho přítelkyně, studentka pátého ročníku medicíny, při témže incidentu zemřela. „Příčinou mohl být zkažený alternativní lék, který se před injekčním podáním ředí,“ napsal server Gazeta.ru.

Video  Bez urážky Zuzany Bubílkové: Dušek o rakovině? Asi přebral lysohlávky  - Zuzana Bubílková
Video se připravuje ...

dynaty ( 27. července 2023 07:07 )

a kdo nemá na xenon spokojí se s HHC,CBD,kratom_em a to přímo z automatu

Zobrazit celou diskusi