Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Žraloci na koksu: Pašerákům padají balíky do moře, paryby se chovají divně

Autor: mav - 
23. července 2023
16:45

Potápěči u floridských břehů pozorují zvláštní chování žraloků. Možným vysvětlením je kokain, který se tudy ve velkém pašuje – a občas skončí v moři. Na vodní tvory mají ale dopad nejrůznější látky, které lidstvo nějakým způsobem vypouští do řek a moří.

Po Medvědovi na koksu je tu další snímek o zfetovaných zvířatech vycházející ze skutečné události. Ale zatímco medvědův reálný příběh se stal jen odrazovým můstkem pro bláznivou hororovou komedii, Žraloci na koksu nejsou nějaké „naspeedované“ Čelisti, nýbrž varovný dokument. Vydává ho přírodovědný kanál Discovery v rámci svého speciálního Žraločího týdne.

Potápěči při natáčení šest dní zkoumali oblast Florida Keys – členité souostroví na jižním okraji Floridy. Pozorovali například kladivouna, který se jich vůbec nelekl, jak je obvyklé, a plaval poněkud „šejdrem“. Žralok hnědý zase z nějakého důvodu plaval do kolečka, snad se soustředil na imaginární objekt.

„Žraloci na koksu je chytlavý název, který má upozornit na reálný problém: Že vše, co vyrobíme, vše, co si dáváme do svých těl, potom končí v odpadní vodě a přírodních vodních plochách. Vodní život, na němž závisí naše přežití, je tomu pak vystaven,“ říká environmentální badatelka Tracy Fanaraová z Floridské univerzity. „Viděli jsme studie o lécích, kokainu, metamfetaminech či ketaminu – jaký mají drogy dopad na ryby,“ cituje ji deník The Guardian.

Hypotéza o zfetovaných žralocích vychází z dlouholetých zkazek rybářů a také ze skutečnosti, že členitým souostrovím proplouvají pašeráci kokainu mířící z Latinské Ameriky do USA. Balíky drogy jim mohou z lodi vypadnout, nebo je sami zahazují, když po nich jdou strážci zákona.

V oblasti jde o neskutečná kvanta koncentrovaných narkotik: Například v polovině června pobřežní stráž ukázala, kterak jediné její plavidlo při devíti zásazích v mezinárodních vodách Karibiku a Atlantiku zabavilo skoro 6,5 tuny kokainu. To je samozřejmě jen zlomek pašovaného množství.

Žraloci šílí

„Kokain je velmi dobře rozpustný – stačí, aby se balíček jen minimálně otevřel, a droga je ve vodě,“ upozorňuje Fanaraová. „Je velmi pravděpodobné, že to může mít dopad na žraloky.“

S kolegy také podnikla pár experimentů, aby zjistili, nakolik mohou drogové zásilky paryby zajímat. Házeli do vody balíky podobné těm kokainovým – a mnozí žraloci se do nich zakousli. Také jim házeli koncentrovanou rybí moučku, která žralokům vybudí produkci hormonu dopaminu. Viditelně je to nabudilo. „Takhle nějak by to mohlo vypadat, kdybyste žralokům dali skutečný kokain,“ popsal biolog Tom Hird. Sypat jim přímo kokain by bylo neetické. „Ale dali jsme jim něco skoro tak silného. Rozpálilo jim to mozky, bylo to šílené,“ popsal pro web Live Science.

Zatím zběžné experimenty ukázaly jen to, že by žraloky balíky kokainu skutečně mohly zajímat. Další fáze výzkumu by měla ukázat, zda skutečně drogu konzumují; Fanaraová s dalšími oceánology chtějí žraloky odchytávat a odebírat jim krev, aby ji otestovali na přítomnost kokainu.

Video  Hororový moment: Do člunu s turisty se zakousl žralok.  - Reuters
Video se připravuje ...

yokky ( 23. července 2023 17:33 )

Ve vode chybi kyslik,to je velky problem, pro ryby je to problem ,nevedi co se deje,voda v more je o nekolik stupnu teplejsi nez ma byt.proto ta agre­sivi­ta.😥😥­😥😥😥😥😥😥­😥😥😥

Zobrazit celou diskusi