Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kouř z lesních požárů v Kanadě překonal 5000 kilometrů: Dostane se i do Česka!

Autor: Kateřina Beránková - 
29. června 2023
09:46

To tu ještě nebylo! Pozůstatky spálených stromů se prohánějí vysoko nad Evropou. Kouř z lesních požárů v Kanadě, které jsou nejhorší v historii, v pondělí dosáhl Pyrenejského poloostrova. Do střední Evropy, a tudíž i do ČR, by měl dorazit v noci na zítřek.

Obyvatelé španělského a portugalského pobřeží se na začátku týdne probudili do kalného rána. Nebe nad vodní hladinou bylo šedé a neprůhledné. Oblaka kouře překonala vzdálenost zhruba 5000 kilometrů. „Jde o velmi nezvyklý fenomén, protože částice z požárů se obvykle rozptýlí dříve, neždorazí na druhou stranu Atlantského oceánu. Aby se k nám dostaly, musí to být obrovské požáry,“ uvedl Francisco Infante, mluvčí španělské meteorologické služby Aemet.

Rozzáří červánky

Nyní kouř podle meteorologické služby EU Copernicus postupuje dále na východ. Na rozdíl od Kanady a USA, kde kouř z lesních požárů dusí obyvatele a způsobuje zdravotní obtíže, v Evropě podle meteorologů problémy naštěstí nehrozí. Mírně se může snížit viditelnost, což budeme vnímat jako opar na nebi, kvalita ovzduší ale zůstane dobrá. Částice kouře se totiž drží vysoko v atmosféře. Nabídnout by ale mohly zajímavou podívanou při západu slunce.

Video  Výjevy jak z apokalypsy: New York zahalený v toxickém oparu  - Reuters
Video se připravuje ...

krapotkin ( 29. června 2023 13:00 )

A Evropa se může pokakat z uhlíkové stopy.

Zobrazit celou diskusi