„Evropě hrozí velký válečný konflikt. Česko se na něj musí dlouhodobě připravovat. Vyžaduje to nejenom nasaditelnou armádu, ale spolupráci celé společnosti,“ uvedl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podle něj čelí Evropa nejsložitější bezpečnostní situaci za poslední desítky let.

Budoucí válčení je podle českých generálů o tom, kdo dokáže lépe a efektivněji využít obrovské množství dat a zpracovat je. „K tomu jsou potřeba nové technologie a je i zapotřebí digitalizovat bojiště,“ uzavřel Řehka.

Houfnice Morana dostřelí 41 km

Čeští zbrojaři nyní v Brně představují ve světové premiéře řadu exponátů. K vidění je například vyprošťovací vozidlo Tatra 815-7-V 8x8 s prodlouženým podvozkem a pancéřovanou kabinou a protiminovou podlahou, novou generaci Tatry Force. Excalibur Army ukazuje v české premiéře samohybnou kanónovou houfnici Moranu, přesouvající se až 90km rychlostí a s přesným dostřelem až 41 kilometrů.

Video
Video se připravuje ...

Veletrh IDET v Brně představuje zbrojařské novinky z celého světa. Jiří Nováček

Tanky i antidrony

Idet nabízí pohled na nejnovější špičkové technologie, které jsou ve světě k dispozici. BAE Systems chce Česku dodávat pásová bojová vozidla pěchoty, Saab přivezl trenažér letounu F-35; k vidění je i nejnovější bojový tank Leopard 2A4,  protichemické BRDM nebo systémy na ničení nepřátelských dronů.

Novodobý Kubiš nese výstroj za 2 miliony

K vidění je nejmodernější taktická výstroj a výzbroj pro elitní výsadkáře. Podobné, jakým byli za světové války Jozef Gabčík či Jan Kubiš. Moderní paragán na sobě nese součástky za dva miliony korun. Umožňují mu krom mnoha jiného i noční vidění, seskok až z devíti kilometrů a dlouhý manévrovaný let padákem do týlu nepřítele.

Tank Leopard 2A4

Hlavní bojový tank Leopard 2A4. Je první svého typu ve výzbroji české armády a je určený k ničení nepřátelských tanků. Je vybaven 120 mm tankovým kanonem Rheinmetall s hladkou hlavní a manuálním nabíjením. Osádku tvoří 4 vojáci – velitel, střelec, nabíječ a řidič.

Bojová podpora

Vrtulník bojové podpory Mi-171ŠM. Je určený k pátrání a záchraně vzdušných výsadků. Bez zbraňových systémů přepraví 28 vojáků, se zbraněmi 16. Dolet má 460 kilometrů a může létat až ve výšce 6 000 metrů.

Samopal vzor 58

Tři kilogramy vážící legendární útočná puška všech vojáků základní služby v ČSLA. Rychlost střelby byla 750 – 850 ran za minutu, účinný dostřel 350 až 500 metrů. Voják měl zásobník o 30 nábojích.

Fotogalerie
22 fotografií