Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Silné bouřky zasáhly Chorvatsko a Slovinsko! Nejméně 6 mrtvých, padající stromy a poničená auta

Aktualizováno -
20. července 2023
13:50
Autor: ČTK - 
19. července 2023
20:49

Bouře se silným větrem a vydatnými srážkami si ve středu v Chorvatsku a ve Slovinsku vyžádaly životy nejméně čtyř lidí. Informovala o tom agentura AP. Velmi silná bouřka zasáhla chorvatské hlavní město Záhřeb, ve kterém zahynuli dva lidé. Bouře vyvracela stromy a způsobila přerušení dodávek proudu také v Bosně a Hercegovině.

Silná bouře zasáhla Záhřeb kolem 16:00. Dva lidé ve městě zahynuli, když na ně spadl vyvrácený strom. O den později hasiči v chorvatské obci Tovarnik na hranicích se Srbskem uvedli, že během bouře „tragicky“ zahynul jeden z nich. Žádné další podrobnosti neuvedli.

Bouřka také způsobila komplikace ve veřejné dopravě a řada lidí přišla o dodávky proudu.

„Vyzývám občany, aby volali o pomoc jen v situacích, kdy je ohrožen jejich život, nebo když jsou v krajní nouzi, a to do doby, než se situace stabilizuje,“ vyzval starosta Záhřebu Tomislav Tomašević. Podle chorvatských médií udeřil na hlavní město vítr o síle až 120 kilometrů za hodinu.

Jednoho mrtvého hlásí úřady také na východě Chorvatska.

Další člověk přišel v souvislosti s bouřemi o život ve Slovinsku, a to v oblasti turisticky oblíbeného Bledského jezera na severu země. Při pádu stromu se jedna další osoba zranila. Podle stanice TV Slovenija se jedná o cizince.

Silný vítr vyvracel stromy a působil škody i v dalších částech Slovinska. Úřady také varují před horskými túrami v oblastech, kde panuje nebo se očekává špatné počasí.

Podle agentury Reuters srbské úřady vydaly varování před silnými bouřkami, takzvanými supercelami, které by se mohly vytvořit nad srbským územím.

Video  Chorvatsko zasáhl obří požár: Plameny ničily auta nedaleko letoviska Šibenik  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi