Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Drtivá výhra u voleb v Řecku: Bodovala strana expremiéra Mitskotakise. V parlamentu získá většinu

Aktualizováno -
25. června 2023
21:16
Autor: ČTK, mav - 
25. června 2023
18:52

Konzervativní strana Nová demokracie (ND) expremiéra Kyriakose Mitsotakise drtivě vyhrála dnešní parlamentní volby v Řecku a zajistila si většinu v parlamentu, ukazují neúplné oficiální výsledky po započítání 90 % volebních okrsků. Podle údajů na webu listu Kathimerini se zisk ND ustálil kolem hodnoty 40,5 procenta, což by vzhledem k výsledkům ostatních stran stačilo na 158 křesel ve 300členném legislativním sboru. Krajně levicová strana SYRIZA na druhém místě ztrácela na vítěze přes 22 procentních bodů.

Pokud budou skutečné výsledky odpovídat těmto číslům, znamenalo by to pro Mitsotakisovu stranu zisk parlamentní většiny, neboť díky uplatnění nového volebního zákona by si jako vítěz připsala ve 300místném parlamentu prémii 50 křesel. Ta se aplikuje při zisku nad 40 procent hlasů, menší bonus je pak spojený se ziskem minimálně 25 procent.

Ve vítězném projevu dnes večer Mitsotakis uvedl, že bude premiérem všech Řeků. Slíbil ekonomický růst, který by přinesl zvyšování mezd, jakož i reformu zdravotnictví. Před jásajícím davem uvedl, že mu výsledek voleb dává silný mandát k zavádění potřebných reforem, jakkoli předběžné údaje svědčily o volební účasti jen těsně nad 50 procenty.

Dnešní parlamentní volby byly už druhé za dva měsíce, po prvních se vládu sestavit nepodařilo. ND si v nich připsala necelých 41 procent hlasů a krajně levicovou opoziční stranu expremiéra Alexise Tsiprase porazila o více než 20 procentních bodů, na parlamentní většinu však těsně nedosáhla. Mitsotakis proto pověření sestavit vládu prezidentce Katerině Sakellaropulosové vrátil. Koalici se nepodařilo následně sestavit ani levicovým stranám.

SYRIZA si podle neúplných výsledků oproti květnu o něco málo pohoršila a skončí se ziskem necelých 18 procent hlasů, respektive 47 křesel. Čtyři roky předtím přitom měla 31,5 procenta. Sociálnědemokratická strana PASOK bere skoro 12 procent a 32 poslanců, což by znamenalo podobný výsledek jako minulý měsíc.

Vítězi před devátou hodinou na Twitteru pogratuloval český protějšek, premiér Petr Fiala (ODS): „Přeji úspěšné a rychlé sestavení nové vlády a těším se na naši další spolupráci!“

Tříprocentní práh nutný pro zvolení do sněmovny patrně překročí osm stran.

Někdejší bankéř a člen vlivné politické rodiny ve věku 55 let míří ke druhému funkčnímu období. Řecko vedl od roku 2019 do letošního května, kdy se v zemi konaly první letošní parlamentní volby. Po těch se nepodařilo sestavit vládu, když ND těsně na většinu nedosáhla, nyní jí ovšem pomáhá uplatnění nového volebního zákona, který posiluje pozici vítěze voleb.

Th0r_z_h0r ( 25. června 2023 21:06 )

Stejny pocet obyvatel jako CR a 300 poslancu? V Recku se toho nebojej.

Zobrazit celou diskusi