Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi jako turisté? Poněkud konzervativní! Letos kromě milovaného Chorvatska ale zkusí i Albánii

Autor: ČTK - 
25. června 2023
08:11

Vedle Řecka, Egypta, Chorvatska nebo Turecka, kam Češi na letní dovolenou jezdí nejčastěji, zájem letos roste také o dříve méně žádané destinace. Patří mezi ně zejména Albánie, Černá Hora nebo Madeira. Cestovní kanceláře (CK) a agentury, které ČTK oslovila, tam hlásí meziročně o desítky až stovky procent vyšší prodeje. Jedním z lákadel je podle nich relativně nižší cena, v případě Madeiry je to především poptávka po aktivnější dovolené, uvedli.

„Češi jsou poměrně konzervativní turisté a žebříček oblíbených destinací se mění jen málo. Přesto část Čechů novinky ráda vyhledává a zkouší nové destinace nebo nový typ produktu,“ řekl ČTK mluvčí CK Alexandria Petr Šatný. Tento rok se podle něj oblibě těší Albánie, českým turistům se tam zamlouvají dlouhé písčité pláže a cena, která je například proti Turecku nižší, dodal.

„Otevírání nových destinací, kde se cestovní ruch rozvíjí, kam se doposud nelétalo nebo kde vidíme poptávku, je součástí naší dlouhodobé strategie,“ řekla mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. Kromě Albánie mají letos klienti Čedoku zvýšený zájem i o Černou Horu, proti minulému létu je devítinásobný, uvedla. „Češi v historii pobřeží Černé Hory objevili už v minulosti a nyní ho vlastně začínají objevovat znovu,“ doplnila.

Do Albánie letos Čedok ve srovnání s loňským létem prodal téměř třikrát více zájezdů. „V zemi také pokračuje výstavba dalších nových hotelů, zlepšuje se neustále dopravní infrastruktura i služby pro návštěvníky. Albánie má do budoucna ohromný potenciál,“ řekla Pavlíková.

Na vzestupu je podle mluvčí cestovní agentury Invia Jiřiny Ekrt Jiruškové také portugalské souostroví Madeira. „Volí ho především ti, kteří chtějí dovolenou strávit aktivně,“ uvedla. Na Madeiru podle ní letos míří o 36 procent více klientů než v minulém roce. „Týdenní leteckou dovolenou s polopenzí ve čtyřhvězdičkovém ubytování zde pořídíte od 16.290 korun na osobu,“ řekla. „V případě Černé Hory počet objednávek meziročně narostl o 138 procent, do Albánie si zájezd přes Invii zakoupilo dvakrát více lidí,“ doplnila Jirušková.

Potenciál má také Gruzie, míní předseda představenstva společnosti První investiční Petr Zapletal. V Kobuleti firma provozuje investiční hotel Magnetic Beach Resort. „Gruzie se v posledních letech mění z místa, kam se vydávali jen odvážní batůžkáři, na destinaci, která nabízí perfektní odpočinek v luxusních hotelech, ale i aktivní dovolenou plnou poznávání,“ řekl. Návštěvnost v Kobuleti podle něj letos meziročně stoupla o 26 procent, v létě očekává další růst, dodal.

Podle mluvčí CK Blue Style Lucie Bukovanské Češi na léto objevili také letovisko Marsa Matrouh na severu Egypta. „Přezdívá se mu egyptský Karibik,“ uvedla. „Moře je tam průzračně modré, hotely na vysoké úrovni,“ dodala.

CK Travel Family kromě Černé Hory sleduje zvýšený zájem o Slovinsko. „Domníváme se, že klienti touží poznat něco nového, strávit dovolenou tam, kde ještě nebyli,“ řekla ředitelka Blanka Hrubá. V Černé Hoře si podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka Češi mnohdy dopřejí pár dní poté, co stráví dovolenou v Chorvatsku. „Velkým hitem je pak Jordánsko, kde lze skloubit odpočinek se sportovními aktivitami,“ řekl.

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil.  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi