Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odporný útok zděsil Francii: Muž surově vytáhl babičku s vnučkou z domu a mrštil s nimi o zem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. června 2023
11:53

Francouzským městem Bordeaux otřásl brutální útok na statší ženu a její vnučku. Celé brutální napadení zachytily kamery a video se šíří na sociálních sítích. Pachatelem - původně se psalo, že migrant z Afriky, je muž přímo z Bordeaux, kterého již zadržela policie s tím, že muž už má záznam, informoval server Free Press Journal. „Bezdůvodné násilí“ odsoudil mluvčí francouzské vlády Olivier Véran i řada dalších politiků.

Útok se odehrál v pondělí pozdě odpoledne v Bordeaux před domem třiasedmdesátileté ženy, kterou doprovázela její vnučka, uvedl na twitteru prefekt departementu Gironde. 

Na videu je vidět moment, kdy babička s vnučkou stojí ve dveřích domu a pozorují okolí, vnučka se vrátí domů a i babička se obrátí dovnitř, když však chce dveře zavřít, přistoupí k nim muž a prudce do nich zatlačí. Co následovalo po tom, budí jen šok a pobouření, muž násilím vytáhl ven ženu i dívku, načež dítě odmrštil pryč a babičku srazil na zem. Vnučku pak ještě odtáhl dál ode dveří, následně se ohnul pro nějakou věc, která mu spadla na zem.

Dívka se podél zdi vrátila ke své babičce, která zaražená ležela na zemi. Muž následně utekl. Indicent v místních vzbudil strach o jejich bezpečí. O to víc, že v blízkosti dvou napadených nebyl nikdo, kdo by jim pomohl.

„Nesnesitelné záběry útoku na babičku a její vnučku. Nabízím jim svou plnou podporu,“ uvedl na twitteru bývalý starosta Bordeaux Nicolas Florina, který video zveřejnil. 

Třiasedmdesátiletá žena byla po útoku hospitalizována, ale „není v ohrožení života“, sdělil AFP policejní zdroj. Dodal, že podezřelý „je Francouz, narozený ve Francii (v Bordeaux) v roce 1993“. Policie muže zná z dřívějška, „v trestním rejstříku má asi dvacet záznamů“, řekl zdroj. Deník Le Figaro jej označil za „recidivistu a bezdomovce“.

Vládní mluvčí dnes vyjádřil „hluboké pohnutí“, a uvedl, že starší oběť by mohla být „babičkou nás všech“. „V první řadě myslím na babičku, vnučku, rodinu a přátele,“ uvedl Véran a dodal, že pachateli hrozí až deset let vězení za „násilí s přitěžujícími okolnostmi“. Podle Vérana toto „bezdůvodné násilí ilustruje potřebu bezpečnosti pro francouzský lid“, a poukázal na to, že vláda zvýšila „více než kdykoli předtím rozpočet pro justici“, i počet strážců zákona.

Starosta Bordeaux Pierre Hurmic dnes obětem nabídl „veškerou naši podporu i empatii“. „Stejně jako všichni obyvatelé Bordeaux jsem nesmírně otřesen. Nehledám obětního beránka. Odpovědi jsou složité, v Bordeaux i jinde,“ dodal.

„Jak hrozné. Toto je dnešní Bordeaux. To je, co udělali naší zemi. Francouzi, probuďte se,“ napadeni na twitteru komentoval neúspěšný prezidentský kandidát extrémní pravice Eric Zemmour. 

Další neúspěšná kandidátka na prezidentku Marine Le Penová z krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) odsoudila „nejistotu zhoršenou migračním chaosem“, která se podle ní stala „endemickou“. „Kolik takových videí bude potřeba, aby úřady zareagovaly?“ uvedla. Pro předsedu strany Jordana Bardellu je profil útočníka, který je několikanásobným recidivistou, důkazem „justiční laxnosti“. „Nechci Francii, kde vás mohou napadnout jen tak na prahu vašeho domu,“ uvedl.

Levice ve svých reakcích byla opatrnější a nechtěla vyvozovat žádné závěry, podotkl list Le Figaro.

illenne ( 22. června 2023 10:27 )

Každého migranta, který se dopustí trestného činu zavřít a následně vyhostit, bez možnosti návratu. Je to pakáž, která se neštítí i zabít. Paní s vnučkou může mluvit o štěstí, to hození na chodník mohlo dopadnout tragicky.

sakajeva ( 21. června 2023 09:41 )

No, co si tam pustili, to tam mají. Ale celé toto dění kolem migrace z Afriky je následek kolonialismu, kdo seje vítr, sklidí bouři. Naštěstí ti migranti sem k nám nechtějí, jdou do těch zemí, které je původně kolonizovaly. I kdyby nám je sem EU nastěhovala, stejně utečou, naštěstí. Tak si říkám, lepší ukrajinské matky, než černoši z Afriky

bullshit ( 20. června 2023 21:46 )

Odsoudit násilí nestačí, ihned vyhostit do hodné Afriky. Asi to byl ten jaderný fyzik - inženýr

bizon_pepa ( 20. června 2023 21:23 )

Důležité je, aby se vláda semknula. A teď už se k nim může přidat i Rakušan.

beruna ( 20. června 2023 19:27 )

Možná babička zahlídla zevlujícího "mladíka", vyhodnotila to na základě zkušeností jako riziko přepadení a okradení, a proto se rozhodla radši zajít s dítětem zpátky do domu. Instinkt měla dobrý, ale bohužel to nestihla. Toto je každodenní realita velkých západoevropských měst.

Zobrazit celou diskusi