Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Teroristický útok na školu: Kolem 40 mrtvých po úderu džihádistů v Ugandě

Aktualizováno -
17. června 2023
15:31
Autor: ČTK - 
17. června 2023
11:39

Při džihádistickém útoku na školu na západě Ugandy zahynulo kolem 40 lidí. Informace o přesném počtu obětí se nicméně rozcházejí. Agentura AP s odvoláním na místního starostu píše o 41 mrtvých, včetně 38 studentů. Podle agentury Reuters ugandská armáda uvedla, že radikálové napojení na teroristickou skupinu Islámský stát (IS) zabili 37 osob a dalších šest unesli. Osm lidí bylo podle policie odvezeno do nemocnice v kritickém stavu.

Útok se odehrál v pátek kolem 22:30 SELČ ve střední škole ve městě Mpondwe, zhruba dva kilometry od hranice s Kongem. Starosta města Selevest Mapoze uvedl, že bylo nalezeno 41 těl, včetně 38 zabitých studentů. Místní představitel Joe Walusimbi řekl, že jim bylo 16 a více let.

Někteří chlapci byli podle generálmajora Dicka Oluma upáleni nebo rozsekáni na kusy. Řada z těl je natolik ohořelá, že k jejich identifikaci bude nutné provést testy DNA. Další studenty, zejména dívky, útočníci podle úřadů unesli. Ozbrojenci podle Oluma do města přijeli asi dva dny před útokem a skupina dosud neidentifikovaných mladých mužů se šla na školu podívat. Ugandská armáda uvedla, že z útoku podezírá asi pět členů islamistické skupiny Sjednocené demokratické síly (ADF). Podle informací zpravodajského webu BBC útočníci studentům zapálili matrace a předpokládá se, že v oblasti odpálili také bomby. Kromě toho z internátu ukradli jídlo. Snímky hořícího internátu se objevily na sociálních sítích.

„Naše síly pronásledují nepřítele, aby zachránily unesené a tuto skupinu zničily,“ uvedl na twitteru mluvčí ugandských ozbrojených sil Felix Kulayigye. Ugandští vojáci ozbrojence z ADF pronásledují v oblasti konžského národního parku Virunga. Armáda při pátrání v horské oblasti využívá také vrtulníky.

Sjednocené demokratické už několik desetiletí působí na východě Konga a pronikají také do Ugandy. V červnu 1998 bylo při útoku ADF nedaleko hranic s Kongem upáleno 80 studentů a více než 100 studentů bylo uneseno. ADF vznikla ve východní Ugandě v 90. letech a postavila se proti dlouholetému prezidentovi Yowerimu Musevenimu, jehož vinila z perzekvování muslimů. Po porážce ugandskou armádou v roce 2001 se přesunula do konžské provincie Severní Kivu. Hlavní zakladatel skupiny Jamil Makulu byl v roce 2015 zatčen v Tanzanii a je nyní v ugandském vězení.

V březnu při útoku připisovaném ADF zahynulo v Kongu nejméně 20 lidí. V roce 2021 se Uganda v Kongu zapojila do společné operace zaměřené proti ADF.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi