Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Srážka vlaků v Indii: 288 mrtvých! Záchranná operace i vytahování těl obětí skončily

Aktualizováno -
3. června 2023
20:36
Autor: ČTK, mav - 
2. června 2023
23:12

Při nejhorší železniční nehodě v Indii ve 21. století zemřelo v pátek ve státě Odiša na východě země zřejmě 288 lidí a další stovky jich utrpěly zranění. Informovala o tom dnes indická média a světové agentury. Příčiny tragédie zůstávají nejasné, podle indické agentury ANI se srazily dva expresní osobní vlaky a jeden nákladní. Místo neštěstí navštívil premiér Naréndra Módí, který přislíbil zevrubné vyšetřování a potrestání viníků.

Neštěstí se stalo v pátek kolem 19:00 místního času (15:30 SELČ) v pobřežním státě Odiša (Uríša), který leží na východě Indie. Generální ředitel hasičů státu Odiša Sudhanshu Sarangi hovořil o 288 mrtvých, což uvádí jako oficiální číslo i Times of India; údaje jiných zdrojů zmiňují o něco menší čísla.

„Záchranná operace je u konce,“ řekl agentuře AFP úředník z místního koordinačního střediska záchranné služby s poznámkou, že záchranáři odvezli všechny zraněné a vyprostili rovněž mrtvé. Do rozsáhlé záchranné a pátrací operace se zapojily stovky hasičů, policistů, záchranářů i členů armády.

„Do 22. hodiny jsme byli schopni zachraňovat přeživší. Pak už šlo jen o vytahování mrtvých těl,“ řekl agentuře AP Sudhanšu Sarangi, šéf místního hasičského a záchranného sboru. „Je to velmi, velmi tragické. Ve své kariéře jsem nikdy nic podobného neviděl,“ dodal.

„Dorazil jeřáb, zvedneme vagony jeden po druhém, už ale nečekáme, že pod nimi najdeme přeživší,“ dodal později ředitel hasičů. „Jsme zdrcení, tolik mrtvých těl naráz jsme v životě neviděli,“ cituje ho server Hindustan Times.

Podle dosavadních informací u železniční stanice ve vesnici Bahanaga vykolejil expres, jedoucí rychlostí 127 km/h. Několik jeho vagónů se přitom dostalo až na vedlejší kolej, kde do nich záhy narazil jiný rychlík. „Síla, se kterou se vlaky srazily, drtila a mačkala vagony,“ uvedl Atul Karwal, šéf záchranářů NDRF.

Co přesně se odehrálo, ale zatím není jasné. Indické úřady podle agentury Reuters poskytují různé informace. Ty prvotní hovořily o tom, že jeden z expresů nejprve narazil do nákladního vlaku, který zde stál. Často se zmiňuje lidská chyba či selhání signalizace; na dané trati není bezpečnostní systém, který by vlak zastavil, vjede-li na špatnou kolej - takové jsou navzdory vládním slibům jen na 2 % indických tratí, uvedl list Hindustan Times.

Všichni mrtví byli v prvním z rychlíků; v tom dalším se 33 lidí zranilo lehce a jeden těžce, uvádí Times of India. "Různé nemocnice včetně soukromých přijaly až 1175 lidí, z nichž 793 bylo propuštěno a 382 zůstalo v péči," uvedl Hindustan Times s odvoláním na večerní informace státních úřadů. V obou vlacích celkem cestovaly asi dva tisíce lidí.

Krev, zlomeniny a umírající lidé

Na záběrech z místa bylo vidět záchranáře, jak v poškozených, poházených vagónech hledají přeživší, zatímco cestující volají o pomoc nebo pláčou vedle trosek. „Byl jsem na místě a viděl kolem sebe krev, zlámané končetiny a umírající lidi,“ řekl Reuters telefonicky jeden ze svědků tragédie.

Další z mužů, který nehodu přežil, indickým médiím řekl, že na něj po nárazu spadlo deset až 15 lidí, a ocitl se tak na dně lidské hromady. „Zranil jsem se na ruce a také vzadu na krku. Když jsem vylezl z vagónu, viděl jsem, že někdo přišel o ruku, někdo o nohu, zatímco někdo měl zdeformovaný obličej,“ uvedl.

Sanitky nestíhaly

Zraněné z místa nehody odváželo přes 200 sanitek, zraněných bylo tolik, že odvoz do nemocnic zajišťovaly i desítky autobusů. Povoláno do služby bylo přes sto lékařů. Před nemocnicemi se tvořily fronty a lékaři zastavovali krvácení a vážněji zraněné posílali na operační sály. Dobrovolníci také přichází darovat krev.

Indické dráhy podle svých údajů každý den přepraví na 13 milionů cestujících. Každoročně se ale na železniční síti o délce přes 64 000 kilometrů stane několik stovek nehod. Nejhorší z nich se podle BBC News odehrála v roce 1981 a o život při ní přišlo přinejmenším 800 lidí.

Premiér Módí slíbil prošetření i finanční pomoc

Na místo tragédie dorazil indický premiér Naréndra Módí, vyrazil též navštívit zraněné v nemocnici. Módí také svolal mimořádné vládní jednání kvůli neštěstí.

„Jsem zoufalý z vlakového neštěstí v Odiši. V této hodině smutku jsou mé myšlenky s pozůstalými, kéž se zranění brzy uzdraví,“ vzkázal na twitteru premiér.

Slíbil příčiny nehody důkladně vyšetřit a všem postiženým maximální možnou pomoc. Každá rodina by měla podle místních médií dostat asi 12 000 dolarů (zhruba 280 000 Kč) za osobu, která při nehodě zemřela, vážně zranění dostanou kompenzaci 2500 dolarů a lehce zranění 600 dolarů.

Soustrast rodinám obětí pátečního neštěstí vyjádřila už řada politiků, mimo jiné z Austrálie, Srí Lanky či Tchaj-wanu. Na twitteru vyjádřil soustrast i český ministr zahraničí Jan Lipavský či kanadský premiér Justin Trudeau.

Kondolence zaslali také představitelé EU. „Hrozné zprávy z Indie. Mou nejupřímnější soustrast rodinám obětí. Evropa pláče s vámi,“ uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve vzkazu indické vládě. „EU je připravena vám pomoci, jakýmkoli způsobem to bude možné,“ napsal na twitteru předseda Evropské rady Charles Michel.

 

yokky ( 3. června 2023 18:36 )

🆒🆒🆒🆒­🆒👍👍👍👍👍­👍👍👍👍😂😂­😂😂😂😂😂🤣­🤣🤣🤣🤣

yokky ( 3. června 2023 18:35 )

INDIE JE PRELIDNENA,,,,,,VIC NEZ CINA✌✌✌✌✌✌✌✌✌🙄🙄🙄🙄🙄

krapotkin ( 3. června 2023 16:18 )

České dráhy mohou tiše závidět počet cestujících (ne těch mrtvých). Když jsem jel naposledy vlakem, bylo 6 vagonů a v tom mém jelo 15 lidí. Asi jsou tam jízdenky levnější.

Jirik-ta ( 3. června 2023 12:30 )

milan59 ( 3. června 2023 08:09 )

Nikde jsem ještě nečetl,že by tam slepená vláda p.Fialy poslala nějakou POMOC.
Ať jejich duše odpočívají,je mi to líto.

Zobrazit celou diskusi