Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Záplavy v Itálii: 13 mrtvých, škody za desítky miliard a vesnice odříznuté od zbytku světa

Aktualizováno -
18. května 2023
19:30
Autor: ČTK - 
18. května 2023
11:02

V italském regionu Emilia Romagna, který v úterý a ve středu zasáhly ničivé bleskové záplavy, se začíná s odklízením škod. Podle guvernéra Stefana Bonacciniho dosáhnou několika miliard eur (desítek miliard korun). V oblasti dál platí nejvyšší stupeň výstrahy před povodněmi, tisíce lidí musely opustit domovy. Bilance mrtvých se během dneška zvýšila, potvrzených obětí je 13, uvedla agentura ANSA. Jedna osoba se stále pohřešuje.

Nejvíce zasažená jsou města Faenza, Cesena, Forli a jejich okolí, ze břehů se ale vylily prakticky všechny toky mezi Boloňou a pobřežím Jaderského moře. Podle meteorologů z břehů vystoupilo 23 potoků a řek, které zcela nebo částečně zaplavily 42 měst a obcí. Úřady uvedly, že intenzivní déšť způsobil také 280 sesuvů půdy, zablokovaných bylo 400 úseků silnic. Hasiči informovali, že za posledních 48 hodin vyjeli k více než 2000 zásahů. V postižených oblastech pracuje na 900 hasičů. Odpoledne bylo bez dodávek elektřiny 34.000 odběrových míst, uvedla energetická společnost Enel. Domovy muselo opustit asi 10.000 lidí.

Počet obětí během dneška vystoupal na 13. Noví mrtví připadají na okolí města Ravenny, které záplavy silně postihly.

„Rozsah škod způsobených špatným počasím je srovnatelný se zemětřesením: škody jsou kvantitativně menší, ale dosáhnou několika miliard eur,“ řekl guvernér Bonnaccini stanici Rai 3 s odkazem na zemětřesení z roku 2012, které si v regionu vyžádalo 27 životů.

Starostové místních obcí varovali, že některé odlehlé vesnice jsou kvůli poškozeným silnicím a nefungujícímu mobilnímu signálu stále odříznuté od světa, a rozsah škod tak zatím lze jen odhadovat, napsala agentura AP. „Pokud by začalo zase pršet, byla by situace tragická,“ řekla stanici Sky TG24 starostka města Mercato Seraceno Monica Rossiová. Meteorologové další déšť nepředpovídají.

„Je mi líto všech, kteří přišli o život při záplavách a sesuvech půdy ve střední Itálii. Upřímnou soustrast všem rodinám obětí. Česko je připraveno Itálii v této těžké chvíli podpořit,“ uvedl český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Tvrdý zásah utrpěli i místní zemědělci, podle zemědělského svazu Coldiretti záplavy zasáhly 5000 farem a pod vodou se ocitly desítky tisíc hektarů vinic, sadů a orné půdy.

Vláda se chystá v regionu Emilia-Romagna vyhlásit stav přírodní katastrofy, který umožní rychlejší a účinnější pomoc. Podle meteorologů záplavy přišly po intenzivních srážkách, kdy během 36 hodin napršelo i přes 500 milimetrů, což je polovina obvyklého ročního průměru.

Video  Epicentrum - Radan Huth  - Jiří Chábera
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi