Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vlna propouštění v Amazonu: Zruší dalších 9000 pracovních míst. Kvůli nejistotě z dalšího vývoje

Autor: ČTK - 
20. března 2023
16:40

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst. Šéf podniku Andy Jassy to uvedl v dnešním sdělení zaměstnancům. Firma už začátkem ledna oznámila, že zruší zhruba 18.000 míst. Amazon má po celém světě přes 1,5 milionu zaměstnanců a působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí.

Nové kolo snižování počtu zaměstnanců se bude týkat zejména cloudových služeb, reklamních aktivit a streamovací platformy Twitch. Jassy rušení pracovních míst zdůvodnil současnými ekonomickými podmínkami i nejistotou ohledně budoucího vývoje.

V České republice působí Amazon od roku 2013. Od roku 2015 funguje v Dobrovízi u Prahy jeho distribuční centrum, které nyní zaměstnává přes 3000 stálých pracovníků. V korporátních kancelářích v centru Prahy má společnost dalších více než 1000 specializovaných pracovníků.

K rozsáhlému snižování počtu zaměstnanců v posledních měsících přikročila řada velkých technologických podniků. Amazon se dnes připojil ke společnosti Meta Platforms, která minulý týden oznámila druhé kolo hromadného propouštění.

Meta, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, minulý týden uvedla, že propustí dalších 10 000 pracovníků. Už loni v listopadu firma oznámila, že zruší asi 11 000 pracovních míst.

Video  Jak vnímají debatu o snížení valorizace důchodci? Problém jsou základní potraviny, rozhodně ne lečo, říká expertka.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi