Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Apokalypsa a obří škoda!“ Požár sežehl klenot sousedů, poničil památky v Banské Štiavnici

Aktualizováno -
18. března 2023
18:57
Autor: simao, ČTK - 
18. března 2023
14:29

Ve slovenském historickém městě Banská Štiavnica vypukl v sobotu požár a zasáhl několik budov v historickém centru města. Požár se rozhořel v místě turistické atrakce nazvané Banka lásky, plameny zasáhly i další budovy včetně základní umělecké školy a archivu. Nyní hasiči ještě hasí střechu geologického muzea, uvedli úřadující slovenský premiér Eduard Heger a prezident Hasičského a záchranného sboru Pavol Mikulášek na tiskové konferenci na místě události. Ministryně kultury Natálie Milanová v souvislosti s požárem mluví o apokalypse, primátorka města Nadežda Babiaková o obrovské tragédii.

Na náměstí v centru Banské Štiavnice na středním Slovensku dnes dopoledne vypukl požár, který zasáhl několik budov. Na místě zasahovalo přes 30 profesionálních i dobrovolných hasičů, na pomoc dorazilo i 80 vojáků.

Požár vznikl v budově, kde sídlí turistická atrakce s názvem Banka lásky - muzeum údajně nejdelší milostné básně Marína od Andreje Sládkoviče, které zájemcům nabízí deponovat ve schránkách vlastní vzpomínky na lásku. 

„Je mi nesmírně líto, že centrum Banské Štiavnice, jednoho z nejkrásnějších míst na Slovensku, zachvátil ničivý požár. Velký dík patří profesionálním a dobrovolným hasičům, vojákům i všem ochotným lidem, kteří se snaží dostat oheň pod kontrolu a pomáhají i s vynášením cenných památek či historických písemností z ohrožených budov,“ uvedla na facebooku prezidentka Zuzana Čaputová.

„Přesná příčina požáru zatím není známa, pravděpodobně však jde o zkrat elektrického vedení,“ uvedla slovenská policie na sociální síti.

Podle policejní mluvčí Júlie Zeleňákové v budově, kde požár začal, plameny zachvátily střechu. Ta se následně propadla do podkroví. Server sme.sk kolem 17:00 napsal, že požár se podařilo „stabilizovat“.

Na místě premiér i ministr obrany

Z Banské Štiavnice vysílal živě i ministr obrany Jaroslav Naď, který se vydal na místo společně s premiérem Eduardem Hegerem.

„Aktuálně jsou již nasazeni vojenští hasiči a cisterny, na místo přijíždí dalších 80 vojáků, aby pomohli s potřebnými pracemi. Pomůžeme se vším, co budeme znát,“ uvedl Naď na facebooku, který avizoval, že vojáci budou pomáhat i s vynesením dokumentů z historického důlního archivu a případně také kulturních památek z nedalekého muzea.

„Mnohé střechy shořely, v některých (budovách) i celá poschodí,“ prohlásil na tiskovce předseda vlády Heger. Nedošlo však k žádné újmě na zdraví ani ke ztrátám na životech.

Prezident Hasičského a záchranného sboru Pavol Mikulášek informoval, že hasiči likvidují lokální ohniska; předpokládá, že na místě budou minimálně do nedělního rána. „Experti začali zjišťovat možné příčiny požáru. Momentálně je předčasné o nich spekulovat,“ uvedl podle serveru Pravda.sk.

Heger poděkoval profesionálním a dobrovolným hasičům, záchranářům a vojákům, kteří byli povoláni na pomoc. Ocenil také práci dobrovolníků, kteří pomohli přepravit do bezpečí cenné dokumenty. Vláda podle premiéra udělá vše pro to, aby uvedla poškozené budovy do původního stavu.

„Je to klenot našeho kulturního dědictví, přichází sem spousta turistů. Chceme, aby toto město z toho mohlo dále prosperovat,“ dodal premiér.

Evakuace i ochlazování sousedních budov

Město Banská Štiavnica si přitom letos připomíná 30. výročí zapsání svého historického centra do seznamu Světového dědictví UNESCO.

„V souvislosti s mimořádnou situací vzniklou požárem v místě Banka lásky prosíme všechny, kteří mohou, s pomocí při vynášení obrazů z Galerie Josefa Kollára na nám. sv. Trojice. Přístup je zajištěn ze zadní strany radnice. Děkujeme!“ vyzvalo město Banská Štiavnica po vypuknutí požáru dobrovolníky na facebooku.

Ministryně kultury mluví o apokalypse

Hasiči evakuovali ohrožené osoby, ochlazovali sousední budovy a vynášeli předměty z objektu, kde požár vznikl.

Plameny také poškodily budovu známou jako Berggericht, kde se nachází mineralogická expozice, oznámilo slovenské ministerstvo životního prostředí.

Ministryně kultury Natálie Milanová upozornila, že shořely střechy pěti národních kulturních památek a přirovnala požár k apokalypse. „Obnova potrvá delší čas, ale věřím, že tak, jak dnes zabrali hasiči a vojáci, zaberou i naši památkáři a všichni, kteří se budou podílet na renovaci,“ řekla.

Primátorka: Obrovská tragédie

„Je to obrovská tragédie,“ uvedla k požáru v historickém centru primátorka Banské Štiavnice Nadežda Babiaková pro Aktuality.sk. „Shořelo pět domů, šestý se chytil,“ uvedla. „Škody jsou nevyčíslitelné, ale budou třeba miliony eur,“ dodala.

„Situace je velmi vážná, kromě zasahujících hasičských týmů je na místě i několik policejních hlídek z Banské Štiavnice, Žarnovice či ze Žiaru nad Hronom. Na místo byli vysláni i kriminalisté,“ poznamenala v průběhu hašení Policie Banskobystrického kraje.

Pomoc Slovensku nabídl český ministr zahraničí Jan Lipavský. „S obrovskou lítostí sleduji záběry požáru z centra Banskej Štiavnice. Se slovenskou stranou jsme v kontaktu, Česko je připraveno okamžitě pomoci,“ napsal na twitteru.

 

Julie1 ( 18. března 2023 19:16 )

Neškodilo by posílit hasiče, jedna hasící jednotka je poněkud málo.

padrino ( 18. března 2023 17:13 )

Že by karma za paktování s Pávkem,Čaputová?

Zobrazit celou diskusi