Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyzvala Lukašenka na souboj, teď dostala 15 let natvrdo: Cichanouskou odsoudili v nepřítomnosti

Autor: ČTK, swp - 
6. března 2023
15:18

Běloruský soud dnes vynesl verdikt nad opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou a uložil jí 15 let vězení. Někdejší opoziční kandidátka na prezidentku žije v litevském exilu a soudní proces se konal v její nepřítomnosti. Soudce podle běloruské tiskové agentury Belta uznal Cichanouskou vinnou mimo jiné ze spiknutí za účelem neústavního převzetí moci nebo ze založení a vedení extremistické skupiny. Cichanouská už dříve proces označila za zinscenovaný a za pomstu běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

Vinnými dnes soudce uznal také další obžalované ve stejném procesu, upozornil běloruský opoziční server Naša Niva. Jeden z opozičních předáků a bývalý ministr kultury Pavel Latuška dostal podle Belty trest 18 let vězení a zbylí tři obžalovaní po 12 letech za mřížemi. Všichni čtyři žijí v zahraničí a byli souzeni v nepřítomnosti. Pokud by se Cichanouská nacházela v Bělorusku, musela by si trest odpykat v trestanecké kolonii s obecným režimem, píše Naša Niva.

Ruská agentura TASS uvedla, že soudce shledal Cichanouskou vinnou rovněž z vlastizrady. Belta nicméně toto obvinění výslovně nezmiňuje. Vyjmenovává však další trestné činy, mezi nimi například jednání směřující k podněcování společenské nenávisti. Běloruská prokuratura žádala pro Cichanouskou a Latušku 19 let vězení, pro další tři obžalované 12 let za mřížemi.

Všech pět dnes odsouzených běloruských opozičních představitelů opustilo svou vlast po bezprecedentních protestech, které zachvátily zemi v roce 2020. Bělorusové tehdy vyšli do ulic demonstrovat proti dlouholetému autoritářskému vůdci, kterého úřady vyhlásily vítězem dalších prezidentských voleb. Opozice a Západ považují hlasování za zfalšované a Lukašenkovu legitimitu neuznávají, ve volbách podle nich zvítězila právě Cichanouská. Ta v prezidentských volbách kandidovala místo svého uvězněného manžela Sjarheje.

Lukašenkův režim občanské protesty brutálně potlačil. Podle nevládní organizace Vjasna je v Bělorusku v současné době téměř 1500 politických vězňů. Patří mezi ně i manžel Cichanouské, jehož běloruský soud už v roce 2021 odsoudil k 18 letům vězení, když ho uznal vinným z přípravy a organizace hromadných nepokojů a z podněcování sociální nenávisti. Cichanouski obvinění odmítl.

15:58
Dnes
!

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z minulého týdne a Ukrajinou, píše RIA Novosti.

15:55
Dnes

Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která měla o rok prodloužit fungování panelu expertů dohlížejících na dodržování sankcí OSN vůči KLDR.

14:57
Dnes

„Novým šéfem ukrajinské zahraniční rozvědky jsem jmenoval generála Oleha Ivaščenka,“ hlásí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Je to profesionál, který dokonale rozumí zpravodajské činnosti a současným cílům našeho státu. V době války existují naprosto neveřejné záležitosti, které musí služba zajistit rychle a efektivně. Ukrajina musí zvítězit všude tam, kde se Putinův systém pokouší získat výhodu,“ tweetuje.

Jeho předchůdce Oleksandra Lytvynenka přesunul do čela bezpečnostní rady Ukrajiny.

Zobrazit celý online

Video  Svjatlana Cichanouská během rozhovoru pro Blesk  - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

zirioges ( 6. března 2023 23:09 )

Běloruský Lukašinec s ruským Putinovičem mají smrt před očima a čas se jim krátí.
Za jejich hlavy byly vypsány tučné odměny!

kajenka52 ( 6. března 2023 21:36 )

Treba všetkých , ktorí sa podieľali na prevrate v Bielorusku zatvoriť do basy a túto sorošovu kuchárku dať do gulagu a tvrdú prácu je zabezpečiť. Takýto ľudia na pokyn pánička štartujú krvavé prevraty ako na Ukrajine 2014. Nikoho nezaujíma, že tam zomierajú ľudia , deti ale sú to dobre platení služobníci hegemóna, ktorý si myslí, že mu patrí celý svet. Je potrebné upratať túto planétu .

e.lesanova ( 6. března 2023 17:32 )

Samozvaná "prezidentka" si celou dobu koledovala...tak si jen vykoledovala...nic víc a nic méně...

Zobrazit celou diskusi