Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední slova Benedikta XVI. (†95): Arcibiskup prozradil, co papež řekl před smrtí

Autor: DVL - 
4. ledna 2023
06:20

Jaká byla poslední slova papeže Benedikta XVI. před jeho smrtí? To prozradil německý arcibiskup Georg Gänswein, píše server The Mirror. Nyní leží papežovo tělo v Bazilice svatého Petra, kde mu desítky tisíc návštěvníků přichází vzdát hold.

Poslední slova emeritního papeže Benedikta XVI. před jeho smrtí byla odhalena.

Papež Benedikt XVI., který sloužil jako vůdce katolické církve a suverén Vatikánského městského státu od roku 2005 až do své rezignace v roce 2013, zemřel v sobotu ve věku 95 let. Skonal v Klášteře Panny Marie ve Vatikánských zahradách, které byly jeho domovem v posledním desetiletí.

Zpráva o jeho smrti přišla pouhé tři dny poté, co jeho nástupce, papež František, oznámil světu v prohlášení, že papež Benedikt je vážně nemocný.

Arcibiskup Georg Gänswein, německý prelát, který žil ve vatikánském klášteře, řekl, že poslední slova papeže Benedikta byla: „Pane, miluji tě.“ Podle něj to slyšela zdravotní sestra, která 95letému muži pomáhala. „Benedikt XVI. slabým hlasem, ale velmi zřetelným způsobem, řekl italsky: ‚Pane, miluji tě.' V tu chvíli jsem tam nebyl, ale sestra to o něco později vyprávěla. Byla to jeho poslední srozumitelná slova, protože poté už nebyl schopen se vyjádřit.“

Vatikán oznámil, že papež František vzdal úctu bývalému papeži hned poté, co mu Gänswein zavolal, aby mu oznámil, že Benedikt zemřel.

František se modlil za Benediktův přechod do nebe a řekl: „Dnes svěřujeme naší blahoslavené Matce našeho milovaného emeritního papeže Benedikta XVI., aby ho doprovázela na jeho cestě z tohoto světa k Bohu.“

Mezitím Vatikán oznámil, že František bude ve čtvrtek předsedat Benediktově pohřbu na Svatopetrském náměstí. V souladu s Benediktovým přáním bude jeho pohřeb „jednoduchý“, řekl ředitel tiskové kanceláře Svatého stolce Matteo Bruni.

Video  Blesk Podcast: Ženy v taláru? Kněz Rob promluvil o modernizaci v církvi  - Blesk
Video se připravuje ...

fico ( 4. ledna 2023 09:43 )

Oni všichni, przniči malých dětí.🤮

dana lattova ( 4. ledna 2023 07:19 )

No to urcite... a kam půjdete Vy, za svoji zlobu, zavist a nenavist? Takovi mají v pekle také speciální místo. Soud nechte na Bohu a Vy do toho nefusujte. 🤔😠

Zobrazit celou diskusi