Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lidé létali ze sedaček: Let na Havaj zasáhla turbulence, 36 zraněných včetně batolete

Autor: Darina Jíchová - 
19. prosince 2022
17:44

Letět v turbulenci není nic příjemného, na svou kůži se o tom přesvědčili cestující na palubě letu Hawaiian Airlines z amerického Phoenixu do havajské metropole Honolulu. Nejméně 36 lidí bylo během neklidné cesty zraněno včetně batolete (14 měsíců), 20 z nich muselo být převezeno do nemocnice, uvedla stanice CNN.

Záchranná služba Honolulu uvedla, že 11 z 20 pacientů převezených do nemocnice bylo ve vážnějším stavu. Jednalo se především o osoby se zraněním hlavy, tržnými ranami, pohmožděninami a lidi, kteří ztratili vědomí, uvedli havajští záchranáři. Havajské aerolinky oznámily, že monitorují situaci, a nabídly svou podporu „všem pasažérům i zaměstnanců“. Mezi zraněnými jsou 3 členové posádky.

„Zdravotní péče byla poskytnuta nespočtu klientům i posádce letadla, na místě byli ošetřeni lidé s menšími zraněními, zatímco vážně zranění byli urychleně převezeni do nemocnice,“ uvedly aerolinky na svém twitteru. Turbulence zastihla letadlo těsně před přistáními, zhruba 15 až 30 minut než mělo dosednout na ranvej. Na palubě Airbusu 330 bylo 278 pasažérů a 10 členů posádky.

Nejděsivější let v životě

„Bylo to, jako bychom byli ve volném pádu,“ sdělila pro CNN osmnáctiletá studentka Jacie Hayataová-Anová, která se vracela domů na svátky. „Letadlo se nejdřív začalo třást, pak to eskalovalo,“ popsala s tím, že ji samotnou to zvedlo ze sedadla, byť byla připoutaná. Dodala, že když se letadlo uklidnilo, letušky vyvolávaly lidi se zkušenostmi s poskytováním zdravotní péče či vojáky, aby pomohli zraněným cestujícím. Dívka naštěstí vyvázla bez zranění.

Některá zranění byla opravdu vážná, jeden cestujících by měl podle výpovědí mít zlomený krk. „Nejděsivější let v životě,“ komentoval další pasažér na svém twitterovém účtu lynnxxy. „Byla to velmi silná turbulence. Někteří lidé mají zranění hlavy, bouchali se o strop letadla, krvácejí z tržných ran a někdo má i zlomený krk,“ objevilo se v příspěvku.

„Stalo se to asi půl hodinku před přistáním, máma se akorát vrátila na své místo, nestihla si ani zapnout pás, doslova vyletěla ze sedačky ke stropu,“ popsala pro tisk další cestující Kaylee Reyesová.

„Jsem vděčná všem lidem, kteří nabídli svou pomoc, protože posádka to opravdu potřebovala, i mezi nimi byli zranění. Vlastně všichni pomáhali všem. Lidé se o sebe postarali, pomáhali sbírat popadané věci,“ vylíčila situaci na palubě Hayataová-Anová. Aerolinky oznámily, že incident prošetřují, zajímá se o něj také Federální letecká správa.

krtek. ( 19. prosince 2022 20:36 )

proč je mezi fotkami Mynář s tou vyhořelou psí boudou ???

Zobrazit celou diskusi