Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

William a Kate vyrazili do světa poprvé od smrti Alžběty II: Setkání s prezidentem a nadšené davy!

Autor: ČTK, yks - 
2. prosince 2022
23:56

Britský následník trůnu princ William se ve čtvrtek prošel po nábřeží v Bostonu s americkým prezidentem Joem Bidenem. Stalo se tak v rámci několikadenní návštěvy členů britské královské rodiny ve Spojených státech, jejímž cílem je upozornit na celosvětové problémy v oblasti životního prostředí. Informovala o tom agentura Reuters. Později se pak společně se svou manželkou Kate princ zúčastnil předávání ceny Earthshot Prize, kterou dostávají lidé pracující na řešení dopadů klimatických změn.

Pro Williama a jeho manželkou Kate jde o první zahraniční cestu od zářijové smrti královny Alžběty II. a rovněž první cestu, na které používají nové tituly princ a princezna z Walesu. Své putování po USA zahájili ve středu.

William se nejprve v chladném počasí odpoledne setkal s Bidenem pod širým nebem na bostonském nábřeží. Před soukromým jednáním v knihovně Johna F. Kennedyho se spolu krátce prošli.

Tématem jejich diskuse budou mimo jiné „společné klimatické cíle“ a „otázky duševního zdraví“, řekla novinářům před setkáním mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

William vyrazil také udělit jím založenou cenu Earthshot Prize, kterou dostávají lidé pracující na řešení dopadů klimatických změn. Cestou na ceremoniál je i s manželkou Kate vítaly davy nadšených příznivců.

„Chceme ukázat, co můžeme všichni udělat pro to, abychom pomohli přivést svět na cestu ke stabilnímu klimatu, kde obyvatelé, příroda i oceány budou prosperovat v harmonii,“ uvedl William ve svém stanovisku zveřejněném v deníku The Huffington Post.

Královský pár naposledy navštívil Spojené státy v listopadu 2014, kdy byl hostem tehdejšího prezidenta Baracka Obamy v Bílém domě.

Video  5 věcí, které má Kate Middleton společné s princeznou Dianou  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi