Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prokurátoři jdou po financování Macronových kampaní. Bylo nezákonné?

Autor: ČTK - 
24. listopadu 2022
21:03

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) od října prošetřuje možné nezákonné financování kampaně prezidenta Emmanuela Macrona v letech 2017 a 2022 v souvislosti se smlouvami s poradenskou společností McKinsey. Prokurátor Jean-François Bohnert to dnes oficiálně oznámil poté, co na vyšetřování upozornil deník Le Parisien. Agentura AFP upozorňuje, že v oficiálním stanovisku nikde nefiguruje Macronovo jméno, protože se na něj z titulu jeho funkce vztahuje imunita. Elysejský palác ve vyjádření uvedl, že vyšetřování musí být "zcela nezávislé".

Opoziční politici i část veřejnosti v minulosti poukazovali na stále větší vliv poradenských společností na chod politiky a prudce rostoucí odměny pro ně. Terčem kritiky byla zejména americká firma McKinsey, která loni od státu za své služby inkasovala více než miliardu eur (zhruba 25 miliard korun). Ještě vyšší byly ale příjmy poradenských firem Eurogroup nebo Capgemini, píše Le Monde.

Navzdory vysokým příjmům firma McKinsey v letech 2011 až 2020 ve Francii neplatila žádné daně. Předběžné vyšetřování této společnosti kvůli podezření z daňových podvodů a praní špinavých peněz prokuratura zahájila letos v březnu. Sídlo McKinsey ve Francii policie prohledala v květnu, píše AFP.

Jedna část dnes ohlášeného vyšetřování se týká obvinění z „nesouladu v účetnictví kampaně“ a „podhodnocení účetních položek v účetnictví kampaně“, uvádí Le Monde. Druhé zkoumá obvinění z „protekcionismu“ a „zatajení protekcionismu“, tedy upřednostnění firmy ve výběrových řízeních.

Novináři napojení na deník Le Monde v únoru 2021 upozorňovali na zapojení několika zaměstnanců firmy McKinsey do Macronovy kampaně, kde působili jako dobrovolníci. Podle investigativní reportáže měli tito lidé nepřiměřený vliv na mnohá rozhodnutí Macronovy tehdejší strany Vpřed (En Marche).

Vyšetřování PNF nemusí nutně vést k trestnímu stíhání a může trvat i několik let. Poté může být odloženo nebo naopak předloženo soudu, píše Reuters.

Macron byl v roce 2017 zvolen nejmladším prezidentem v historii Francie. Letos v dubnu svou funkci ve volbách obhájil. Ve druhém kole v obou případech porazil krajně pravicovou političku Marine Le Penovou.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi