Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velké utahování opasků: Britové chystají škrty a zvyšování daní celkem za 1,7 bilionu korun

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2022
22:25

Britský ministr financí Jeremy Hunt představí 17. listopadu soubor rozpočtových opatření zahrnující zvyšování daní a výdajové škrty v objemu až 60 miliard liber (téměř 1,7 bilionu Kč). Na svých internetových stránkách o tom dnes informoval britský list The Guardian, který se odvolává na zdroje z vlády.

Ministr financí Hunt se společně s novým britským premiérem Rishim Sunakem snaží najít cestu ke krytí rozpočtového deficitu.

Ve funkci ministra financí v říjnu vystřídal Kwasiho Kwartenga. Ten v září představil nový rozpočtový plán zahrnující rozsáhlé snížení daní, což vyvolalo obavy ohledně zdraví britských veřejných financí. Kwartengův plán prohloubil vládní krizi, která nakonec přiměla k rezignaci premiérku Liz Trussovou.

Británie nyní podobně jako mnoho dalších zemí čelí růstu inflace a útlumu ekonomiky. Britská centrální banka tento týden uvedla, že britská ekonomika už vstoupila do vleklé recese, která by mohla trvat až do poloviny roku 2024.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v září zrychlilo na 10,1 procenta ze srpnových 9,9 procenta. Inflace je tak nejvýše od února 1982, kdy dosáhla 10,2 procenta. Centrální banka minulý týden ve snaze bojovat s inflací zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na tři procenta. Přikročila tím k nejvýraznějšímu zvýšení úroků od roku 1989.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Rishi Sunakovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi