Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rána pro Putina. Zima má být v Evropě mírná, odhadují meteorologové. Dočkáme se sněhu?

Autor: Markéta Mikešová, inf - 
6. listopadu 2022
05:00

Pokud letos Evropu nezasáhne krutý mráz, energie nám vystačí, shodují se experti napříč kontinentem. Počasí je zatím příznivé, ale… vydrží tak? Vypadá to, že ano. Podle dat meteorologů z evropské služby Copernicus Climate Change Service (C3S) bude letošní zima mírná, a to díky atmosférickému jevu La Niña, který vstoupí do svého – dost nezvyklého - třetího období.

„Vidíme, že zima bude teplejší než obvykle,“ nechal se slyšet pro agenturu AFP Carlo Buontempo, ředitel C3S. Služba spadá pod Evropské středisko pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF), jehož předpovědi jsou považovány za jedny z nejdokonalejších na celém světě. „Stále ale existuje značná možnost blokové situace, která může vést k nízkým teplotám a slabému větru nad Evropou,“ podotkl také Buontempo.

Tato bloková situace může v zimě představovat stav, kdy je počasí relativně klidné a neměnné, bez větru, zato s mrazivými teplotami. „Původně to vypadalo na větší pravděpodobnost v listopadu, ale teď je chladnější počasí pravděpodobnější pro prosinec,“ prozradil ředitel.

Co se týče teplotního výhledu pro konkrétní regiony, říjnový model ECMWF ukazuje, že během letošní zimy bude střední a západní Evropa zažívat spíše průměrné teploty. Vysoké teploty jsou nicméně odhadovány na jihu a serveru kontinentu.

Sněhová pokrývka by v Evropě během zimy měla být podprůměrná. Server Severe Weather to označuje za překvapivé, když na kontinentu k žádným výrazným teplotním anomáliím docházet nemá. Větší množství sněhu je předpovídáno pouze pro malé části střední Evropy, podle mapy to vychází mimo jiné na jihovýchod Česka.

Nezvyklé chování

Teplejší zimu má v Evropě způsobit atmosférický jev La Niña, který je spojován s ochlazujícími se povrchovými teplotami v rovníkovém Tichém oceánu. Jeho protikladem je El Niño, který naopak znamená oteplování. Dohromady tvoří neutrální stav nazývaný ENSO, jenž bývá považován za nejlepší, jelikož nese nejméně extrémů.

Projevy v rovníkovém Tichém oceánu mohou působit vzdáleně, ale La Niña ovlivňuje počasí ve velké části světa. Právě La Niña často vede k většímu počtu hurikánů v Atlantiku, dramatickému suchu na západě Evropy a USA či většímu počtu požárů.

Letos bude tento jev pokračovat už třetí zimu, což je podle meteorologů dost nezvyklé. „Víme, že během let s La Niñou má pozdější část evropské zimy tendenci upřednostňovat západní větry, takže bude teplá a vlhká,“ uvedl Buontempo. Ano, chladný jev La Niña v Evropě obvykle znamená teplou zimu. Zvyšuje ale také pravděpodobnost kolapsu polárního víru (polar vortex), jenž by na kontinentu způsobil předčasně mrazivé teploty – blokovou situaci, o které mluvil ředitel C3S.

ECMWF shromažďuje data z národních meteorologických služeb, zejména z Velké Británie, Francie, Německa a USA, které následně kombinuje. Informace pocházejí z letadel, lodí, satelitů i meteorologických stanic. Výsledkem je odhad chování počasí, který je poměrně solidní, avšak oproti krátkodobým předpovědím stále méně spolehlivý. Buontempo tak upozorňuje, že se ještě může leccos změnit.

Přesnější výhled na celou zimu podle něj bude existovat během listopadu, protože to už budou aktivní všechny ukazatele, které zimní období ovlivňují.

Teplota bude důležitá

Jak mrazivé budou zimní měsíce, je letos důležitější než kdy dříve. Ruský prezident Vladimir Putin omezil dodávky plynu do Evropy, země byly nuceny začít plnit své zásobníky, ale zimu vůbec ustály. Začaly také hledat alternativní dodavatele energií.

Šéf Kremlu se nijak netají tím, že spoléhá, že zima Evropě ublíží. Naplněné zásobníky ale způsobují, že pokud letošní zima nebude extrémní, kontinent ji přežije bez větších problémů. Výsledek se bude do jisté míry odvíjet právě od počasí.

Video  Zimní bouře v Nové Vsi pod Pleší (20. ledna 2022)  - čtenář Blesku
Video se připravuje ...

Annika ( 6. listopadu 2022 15:44 )

Rusove uz jsou v Kyjeve,zapadni socialisti misto Ruska znicili Ukrajinu

Vude byl Vechno zn ( 6. listopadu 2022 14:04 )

Takže Duben za kamna vlezem, Květen ještě tam budem

frantacizek ( 6. listopadu 2022 08:21 )

no hlavně už jen pod cenou, každý si z něho udělal konkubínu, i Laos by mu nedal více než mu dává čajna pod tou cenou, co teď tahá od něj ze Sibiře.. je to asi více holt judista než ekonom..

frantacizek ( 6. listopadu 2022 08:19 )

krapotkin ( 6. listopadu 2022 08:17 )

Tak počasí se chová neobvykle. To je jako česká vláda. Ta se k svým českýn živitelům také chová neobvykle. Že on to ten vládní šašek zase okopíroval, ne nadarmo přijímá stále nějaké signály.

Zobrazit celou diskusi