Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obchodníci překvapili: Kradou Češi kvůli drahotě jídlo? Čipy chrání máslo, tuňáka i steaky

Autor: amb, lig - 
1. listopadu 2022
05:00

České sociální sítě obletěla fotografie másla v ochranném boxu proti krádeži. Jedna z nejvíc zdražujících surovin stále nedosáhla cenového stropu a je jen otázkou, o kolik si za něj v příštích měsících ještě připlatíme. Opravdu vysoké ceny doženou lidi k čím dál častějším krádežím? A jak je to za hranicemi? 

Obchody tvrdí opak – větší ani menší prodejny zatím nezaznamenaly, že by lidé ve velkém vykrádaly zboží. „Nic takového nepozorujeme,“ řekl Blesk Zprávám ředitel marketingu skupiny COOP.

„Registrujeme pouze drobné navýšení takových případů,“ uvedla pro Blesk Zprávy Renata Maierl za Kaufland. „Krádeže samozřejmě čas od času v našich prodejnách zaznamenáváme, ve většině případů jde ale jen o drobné krádeže,“ potvrdil tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler. Množství krádeží podle něj eliminuje technika i pracovníci ostrahy.

Že by obchody víc poptávaly zabezpečovací zařízení, toho si nevšimly ani společnosti poskytující bezpečnostní prvky, jako jsou například i ochranné čipy.

„Realita je zcela jiná. Dosud žádný větší zájem ze strany obchodů nepozorujeme, spíše je menší, než před covidem. Ztráty krádežemi se obtížně průběžně sledují a vyhodnocují, dokud obchodníci neprovedou inventuru. Pak se možná zděsí, o kolik přišli,“ sdělil Blesk Zprávám jednatel AC Systems Ladislav Antl.

Ten zároveň zdůraznil, že pro podobné závěry zatím uplynula příliš krátká doba. „Je také možné, že dochází ze strany obchodníků k podceňování této problematiky v porovnání se zvýšenými provozními náklady, které je teď asi více trápí. Čas tedy ukáže,“ předpokládá. 

„Z hlediska majitelů obchodů je dnes již nezbytnost mít zabezpečené zboží viditelnými i neviditelnými ochrannými prvky, které při pokusu o krádež zboží spustí poplach na branách u východu z prodejny,“ doplnil ho Dušan Karský z Centurion Systems.

Naopak podle Penny došlo k nárůstům krádeží potravin, řetězec to uvedl pro CNN Prima NEWS. Souvisí to prý s aktuální situací. Jak ale médium uvedlo, v případě másla v krabici s čipem šlo o ojedinělý úkaz v jedné prodejně. Podobná plošná opatření obchody nechystají.

Podobný systém zavedli i také u „sousedů“: německý Lidl štítky proti krádeži umístil na máslo a steaky, píše Business Insider. Podle listu roste počet krádeží i obavy obchodníků. 

Potraviny ale „očipovaly“ i další zahraniční státy, například Portugalsko. Ostraha tam čím dál tím častěji nachytá seniory nebo rodiče, jak v bundách schovávají mléko, olivový olej, tresky nebo plechovky s tuňákem.

„Odhalili jsme spoustu starých lidí, kteří se snažili ukrást chléb, klobásy a tuňáky,“ uvedl Edson Alves, ostraha supermarketu Areosa v Portu. Některé potraviny tak dokonce chrání zámek nebo poplašné zařízení.

Podobně ve Velké Británie některé obchody Tesco nebo Aldi uzamkly určité sýry, jiný obchod nalepil bezpečnostní nálepku na máslo. Podle zdroje Newsweeku se tam lidé snažili ukrást hlavně věci každodenní potřeby, jeden důchodce si takhle odnášel například i šampon.

Do bezpečnostních boxů byly umístěny některé masné výrobky, bezpečnostní schránku odstranila až pokladní. Při nakupování určitých druhů jídla tak zákazníci nemohou využívat samoobslužné pokladny.

Jinde bylo zboží nahrazeno jen kartonovým výřezem a nakupující si o něj mohli zažádat až na pokladně. Express ale dodává, že některé obchody opatření začaly využívat ještě před pandemií.

Podobná zajištění přijal také americký New York, kde lidé kradli například vepřové konzervy Spam.

CBS News ale stejně jako Express zdůraznila, že krádeže začaly v obchodech bujet ještě za covidu. Určité zákazníky navíc podobná opatření brzdí a zboží si raději nekoupí, aby nemuseli podstoupit proces odstranění bezpečnostního boxu.

Video  Inflace vystoupala na 18 %. Mouka zdražila o 61 %, máslo o 51 % mléko o 50 %  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

krapotkin ( 1. listopadu 2022 12:34 )

Nejvtší zloději v obchodech jsou sami obchodníci, kteří nestydatě a bezdůvodně zdražují cokoliv - jde hlavně o markety ve vlastnictví německých fašistů, kteří k nám takto vyvážejí v Německu neprodejný hnus a německou inflaci.

krapotkin ( 1. listopadu 2022 12:27 )

Nejsem proti, ale ať žije za svý a ne za naše.

strng ( 1. listopadu 2022 08:16 )

Jo vyhodili to do vzduchu Rusové už se to prokázalo.Ty ti nevíš?Ty jsi úplně mimo z toho russka.Proč se tam neodstehujes když je rak obdivujes.

strng ( 1. listopadu 2022 08:13 )

Vysmaty jo?Já slyšela od přítelkyně která tam žije něco jiného. Mají nejdražší plyn v Evropě od Putina.Dist jich skončí na ulici.Tak nelzi

strng ( 1. listopadu 2022 08:10 )

Ty jsi tak hloupý, že se pořád vznášíš jak holubicka viď?.Fiala ceny potravin nedělá.Polovina potravin na našem trhu je od Babise z Agrofertu.Ten se teď pěkně napakuje.

Zobrazit celou diskusi