Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Italská pizzerie, která vymyslela nejslavnější pizzu světa, musí zavřít. Místní jsou v šoku

Autor: tsv - 
22. října 2022
16:50

Neapolská hygienická stanice nařídila uzavření tamní historické pizzerie, která v roce 1889 vynalezla oblíbenou pizzu Margheritu. Inspekce odhalila porušení hned několika hygienických a bezpečnostních nařízení a personálu dala dva měsíce na nápravu, restaurace Antica Pizzeria Brandi ale termín nedodržela. Její dočasné zavření negativně ovlivní celý průmysl a pošpiní jeho reputaci, uvedl Antonio Pace, prezident neapolské pizzové asociace True Neapolitan Pizza Association.

Rozhodnutí hygienické stanice rozhořčilo nejen členy asociace, ale i občany Neapole a turisty, kteří mají pizzerii mnohdy zařazenou na seznam míst k navštívení. K dočasnému uzavření restaurace mělo dojít hned z několika, ovšem nezávažných, důvodů včetně přítoku vody do jedné z místností, rozbitých kachliček a porušení zákona o sbírání skleněného nádobí do košů.

Majitel Eduardo Pagnani a jeho spolupracovníci se podle vlastních slov pokusili vytknuté nedostatky okamžitě napravit, ani tak to ale nestihli do konečného termínu, informoval server DailyMail. Restauraci chce Pagnani otevřít co nejdříve a naznačil, že možná zákazníky znovu přivítá již příští víkend.

Poškozená pověst Margherity

Zákazníci se o dočasném uzavření dozvěděli ze sociálních sítí. Pizzerie oznámení zveřejnila v hned několika světových jazycích. Fanoušky restaurace rozhodnutí hygienické stanice šokovalo, většinu ale uzavření neodradilo od dalších návštěv. Toho se i přesto bojí tamní pizzová asociace, podle jejíhož ředitele by mohlo nařízení inspekce hodit špatné světlo na celý průmysl.

„Rozhodnutí ovlivňuje nejen Brandi, ale i příběh Margherity a celý systém, který se točí kolem pizzy a který se zrovna vrátil zpět na nohy po třech letech utrpení, nejprve kvůli pandemii a pak kvůli vysokým poplatkům za energie,“ uvedl Pace. „Neznám váhu údajných porušení, ale jeví se mi to jako drastické opatření. Myslím si, že jsme mohli být méně energičtí a nechat jim víc času na nápravu.“

Pizzerie funguje již od roku 1760 a v průběhu staletí ji navštívilo mnoho slavných osobností. S receptem na pizzu Margheritu s rajčatovým základem, mozarellou a bazalkou přišla na konci 19. století.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi