Kvalita vody se zlepšila v koupališti Motol v Praze 5. Zatímco na začátku června hygienici uvedli, že je voda v rybníku kalná, nyní ji ohodnotili nejvyšší známkou. Vzorky vody k následné analýze naposledy hygienici odebírali v pondělí 20. června.

Ve stejný den pracovníci hygieny odebrali vzorky z přírodních koupališť Hostivař, Džbán a Šeberák. V těchto vodních plochách je voda zakalená, podle hygieniků je ale nadále vhodná ke koupání a riziko zdravotních obtíží po koupání je nízké.

V nádrži na potoce Botiči v Hostivaři a v rybníku Šeberák na okraji Kunratic se každoročně vyskytují škodlivé sinice. V roce 2020 zachytili hygienici přítomnost zelených bakterií v přehradě v sousedství hostivařského lesoparku už v květnu. Loni hygienici výskyt sinic v přehradě v Hostivaři potvrdili v červenci a koupání lidem s citlivou kůží nedoporučovali ani v Šeberáku. Zákaz koupání platil v druhé polovině loňských letních prázdnin kvůli přemnoženým sinicím v koupališti Džbán na Litovickém potoce.

Zavřený Džbán

Koupaliště Džbán je letos pro návštěvníky uzavřené. Společnost Molepo, která vlastní pozemky kolem vodní nádrže, uzavření areálu oznámila v lednu a odůvodnila ho nutností rekonstrukce. Opravy koupaliště chtěla firma financovat z peněz získaných výstavbou bytů na části pozemků u ulice Evropská. Pražský magistrát ale odmítl pro výstavbu potřebnou změnu územního plánu a zástupci vedení města avizovali, že budou se společností jednat o možnosti odkupu pozemků do majetku města nebo směny za jiné parcely. Město zatím návrh směny nebo odkupu nepředložilo.

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Produkují také toxiny, při velmi vážné otravě může podle hygieniků dojít i k trvalému poškození jater. K množení organismů přispívá teplé počasí.

Fotogalerie
15 fotografií