Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česko zasáhly silné bouřky: Kroupy a záplavy, rychlík narazil do spadlé skály!

Aktualizováno -
30. června 2022
21:32
Autor: ČTK, red - 
29. června 2022
22:55

Do Česka se ve středu odpoledne opět přihnaly bouřky. Napilno měli hasiči v řadě krajů - vyjížděli k popadaným stromům i lokálním záplavám. Na jihu Čech zasáhla blesková povodeň Český Krumlov, kde se z koryta vylila řeka Polečnice. Na mnoha míst lidé hlásili krupobití. Kroupy ničily střechy mj. v Moravském Berouně. Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní narazil rychlík do spadlé skály na kolejích, lokomotiva a první vagon vykolejily. Hasiči hlásili pět lehce zraněných.

Intenzivní déšť a bouřky v noci na středu zvedly hladiny několika řek, voda působila škody hlavně v Jihočeském kraji, ale také ve středních a východních Čechách, v Praze a v Olomouckém kraji. Jihočeská města Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla blesková povodeň. V Týně to byla podle starosty nejhorší záplava od roku 2002.

V Moravském Berouně na Olomoucku krupobití způsobilo škody za desítky milionů. Lidé tam opravují střechy, obec shání vysoušeče. Meteorologové varují, že další silné bouřky s intenzivním deštěm, kroupami a nárazovým větrem mohou většinu území Česka zasáhnout v pátek a noci na sobotu.

Hladiny rozvodněných toků během dnešního dopoledne klesaly, třetí povodňový stupeň platil podle Povodí Vltavy po poledni ještě na Blanici v Bavorově. Na jihu Čech bylo před polednem ještě asi 400 domácností bez proudu.

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní spadl kus skály na trať, kolem 6:00 do něj narazil vlak s asi 150 cestujícími. Pět lidí se lehce zranilo.

 

Vývoj počasí v Česku sledujte na radaru Blesku

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi