Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válek se chystá zbavovat hygieniků? Stanicím chodí výzvy k propouštění lidí, resort to odmítá

Aktualizováno -
4. února 2022
22:26
Autor: Mii, ČTK - 
4. února 2022
17:59

Česko se připravuje na velké covidové rozvolnění… a ministerstvo zdravotnictví se začíná zbavovat hygieniků? Server Seznam Zprávy upozornil, že resort začal jednotlivým hygienickým stanicím posílat oznámení, že mají snížit stavy svých zaměstnanců. Krok má být součástí rozpočtových škrtů, v době pandemie se počty tabulkových míst na krajských hygienických stanicích zvyšovaly o 134 míst. Ministerstvo se ale brání, k ničemu podobnému docházet nemá.

„Do pondělního rána, do osmé hodiny, máme nahlásit, kolik z nich je pod zákoníkem práce a kolik pod služebním zákonem,“ řekl serveru ředitel Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Antonín Vykydal. Jeho stanice má snížit počet míst o čtyři.

Podobné oznámení obdržela pražská hygiena. Zatím ale neví, kolik lidí bude muset propustit. „Podrobnější informace obdrží hygienická stanice pravděpodobně v pondělí,“ sdělil její tiskový mluvčí Zbyněk Boublík. 

I ústecká hygiena již byla informována, podle její ředitelky Lenky Šimůnkové bude muset propustit pět lidí.

Podle vyjádření ministerstva se propouštění nechystá. „Ministr zdravotnictví ani vláda ČR nedali žádný pokyn ani nevydali žádné rozhodnutí, které by znamenalo propuštěni zaměstnanců hygienických stanic, jak dnes publikovala některá média,“ sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. „Kvůli chybě některých zaměstnanců došlo k hrubé dezinterpretaci a budou vyvozeny personální důsledky,“ dodal.

Platby za státní pojištěnce se zmrazí?

Krajské hygienické stanice mají v současné době asi 2300 zaměstnanců, v roce 2020 tam vzniklo 134 nových míst. V některých regionech, zejména v Praze a středních Čechách, se kvůli nízkým platům dlouho nedařilo místa obsadit. Návrh rozpočtu počítal se zachováním těchto 134 nových míst na KHS a dalšími 24 místy na pokračování projektu Chytrá karanténa, který organizačně zajišťoval sběr a vyhodnocování dat v době epidemie koronaviru. Na jejich platy počítal návrh se 78,3 milionu korun. Dalších 17,2 milionu bylo vyhrazeno na zvýšení platů hygieniků a pracovníků Státního zdravotního ústavu.

Většina peněz do zdravotnictví nejde ze státního rozpočtu, ale z veřejného zdravotního pojištění. Do něj přispívají zaměstnanci, zaměstnavatelé nebo podnikatelé. Z rozpočtu se hradí pojistné za seniory, děti, nezaměstnané nebo vězně. Zvyšovalo se tři roky po sobě, bývalá vláda plánovala další zvýšení o 200 korun na 1976 korun měsíčně.

Podle neoficiálních informací nynější vláda chce platby za státní pojištěnce zmrazit. Česká televize dnes uvedla, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už ředitelům zdravotních pojišťoven oznámil, že o 200 korun vyšší podle starého návrhu rozpočtu budou jen do března, dál budou 1760 korun. Pokud by byly od dubna na této úrovni, stát by proti původnímu návrhu rozpočtu ušetřil 10,8 miliardy korun. Celkově měla letos platba státu za státní pojištěnce být 137 miliard korun.

Proti roku 2019 před pandemií koronaviru, se loňské příjmy veřejného zdravotního pojištění zvýšily o 96 miliard, tedy o více než 29 procent. Tento týden začaly zdravotní pojišťovny vyjednávat se zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče o rozdělení peněz z veřejného zdravotního pojištění na rok 2023. Podle některých pojišťoven nebude příští rok možné úhrady za zdravotní péči dál navyšovat, protože systém už v současné době hospodaří s deficitem. Na letošní rok jsou výdaje naplánované na téměř 441 miliard korun.

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

UFO1 ( 15. prosince 2022 13:13 )

V covidu se ukázala hygiena jako slabá, zbytečná.Nefunguje ani v jiných disciplínách, představa že tito lidé začnou léčit je děsivá

Jokl ( 7. února 2022 09:30 )

Dem.nt Válek se těžko přizná,že vymyslel takovou kravinu.Jeho krédem je zatloukat,zatloukat a zatloukat.Když jde do tuhého,tak napíše,že tyto dezinformace rozeslal Babiš.On má přeci plán jak na covid a témęř každodenně roztaženým rukama ukazuje jak je tento plán veliký.Smutné je,že tento plán existuje jen v jeho choré mysli.

jajas ( 5. února 2022 18:52 )

Pokud jim to přišlo z ministerstva, muselo to jít přes datovou schránku, a tam se už dá dohledat, který jouda to poslal!

jajas ( 5. února 2022 17:51 )

Jasně, proto propustíme několik řidičů autobusů, protože nedodrželi jízdní řád, pár lékařů, kteří naštvali pacienty, prodavačky, kterým někdy už tečou nervy se zákazníky, pošťáky, když dodali pozdě zásilky, uklízečky, protože neuklidily podle našich představ, číšníky, protože pozdě donesli jíelo a včas nenačepovali pivko, učitele, protože dali děcku pětku.....? Prostě něpřeháněj s tou hygienou, nepracuješ tam a víš prd o podmínkách, které tam mají....

jajas ( 5. února 2022 17:46 )

Nejen, že to žvanění nemá konce....ale nemá ani hlavu ani patu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa