Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Česká velvyslankyně u dalajlamy: Předala dopis od Lipavského. Popudí Čínu?

Aktualizováno -
18. října 2022
13:28
Autor: mav - 
17. října 2022
17:15

Exilovou vládu Tibetu, další instituce i duchovního vůdce dalajlamu navštívila velvyslankyně České republiky v Indii - právě tam našli azyl Tibeťané prchající před čínskými komunisty. Ambasadorka Eliška Žigová předala dalajlamovi dopis od ministra zahraničí Jana Lipavského, mimo jiné zavzpomínali na Václava Havla, kterého s tibetským duchovním vůdcem pojilo přátelství.

„Elišce Žigové se v pondělí dostalo vřelého přijetí od Jeho Svatosti 14. dalajlamy a od tibetské komunity v Dharamsale,“ uvedla na Facebooku ambasáda. „Přes víkend velvyslankyně navštívila hlavní občanské a kulturní instituce jako Tibetské muzeum a knihovnu, Institut Norbulingka či školu. Dr. Žigová osobně doručila dopis od ministra zahraničí Jana Lipavského. Češi a Tibeťané si cení upřímného a jedinečného přátelství, ukutého Václavem Havlem, který roku 1990 pozval Jeho Svatost dalajlamu do Prahy.“

V dopise ministr mimo jiné blahopřeje duchovnímu vůdci k narozeninám (v červenci mu bylo 87). „Rozhovor paní velvyslankyně s Jeho Svatostí se věnoval zachování tibetské kultury a literatury a možnosti podpory tibetské komunity v exilu,“ uvedla pro Blesk Zprávy Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. „Jednání s dalajlamou jsou pro českou diplomacii postavenou na hodnotách zachování demokracie a svobody pravidelnou záležitostí. Naši velvyslanci s ním jednali i v minulosti.“

Vzájemné návštěvy

Už v pátek velvyslankyni Žigovou přijal předseda exilového tibetského parlamentu. „Vyjádřil vděčnost České republice za nepolevující podporu Tibetu a Tibeťanů, připomněl svou zkušenost, kdy roku 2014 vedl parlamentní delegaci do České republiky,“ uvádí web tibetských úřadů a připomíná, že se další parlamentní delegace do Česka a dalších evropských zemí zase chystá.

V březnu tibetskou exilovou vládu navštívil místopředseda Senátu Parlamentu ČR Jiří Oberfalzer. Exilový prezident (předseda vlády) Penpa Cchering zase byl v září v Praze, setkal se s vedením Senátu i Sněmovny, jakož i ministrem Lipavským.

Tibet jako takový ovládá Peking, je autonomní oblastí Čínské lidové republiky. Podobné styky s Tibeťany vnímá velmi nelibě, považuje je za podporu tibetského separatismu. Dalajlama i exilová vláda přitom už dlouho hlásají, že nechtějí nezávislost, jen fungující autonomii a dodržování lidských práv.

Video Dalajlama vystoupil na Hradčanském náměstí. Organizátoři ho přivítali tvrdým chlebem. - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi