Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dánové jsou bez proudu: Na ostrově u poškozeného Nord Streamu došlo k totálnímu výpadku elektřiny

Aktualizováno -
10. října 2022
11:35
Autor: ČTK - 
10. října 2022
11:03

Dánský ostrov Bornholm postihl dnes blackout kvůli výpadku transformátoru. Ostrov se nachází v Baltském moři nedaleko míst, kde výbuchy poškodily potrubí plynovodů Nord Stream 1 a 2. O výpadku proudu na ostrově se 40.000 obyvateli informovala dánská veřejnoprávní mediální společnost DR. Blackout způsobil výpadek švédské trafostanice, která dodává elektřinu podmořským kabelem, uvedla později společnost E.ON.

Nic nenasvědčuje tomu, že by výpadek na ostrově Bornholm způsobilo poškození samotného kabelu, uvedl mluvčí švédské pobočky německé energetické firmy. Úřady předtím zprovoznily místní elektrárnu, která vyrábí elektřinu pro ostrov.

Vyšetřování škod v místech úniku plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 posílilo podezření ze sabotáže, uvedla minulý týden švédská tajná policie. Čtyři úniky z plynovodů ve švédské a dánské výlučné ekonomické zóně vedle Švédů vyšetřují i Dáni.

Evropské státy už dříve uvedly, že mají podezření, že plynovody byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. Washington jakékoliv zapojení do incidentu odmítl.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

21:12
Dnes

Američan Russell Bentley, který bojoval na ruské straně proti Ukrajině, zahynul v Doněcku, oznámila šéfredaktorka ruské prokremelské televize RT Margarita Simonjanová na sociální síti. Neupřesnila, jak Američan zahynul. Doněck ovládají Rusové již deset let. O Američanově smrti informovali podle ruských médií také jeho někdejší spolubojovníci z Donbasu na východě Ukrajiny, podle kterých byl Američan zabit. Média se zmiňují i o verzi Američanovy manželky, podle které si neznámí ozbrojenci v uniformách jejího muže spletli se špionem.

„Russell Bentley, zvaný Texas, skutečný Američan, skutečně z Texasu, zahynul v Doněcku. Bojoval tam za naše,“ napsala Simonjanová na telegramu a připomněla, že Bentley spolupracoval také s ruským propagandistickým portálem Sputnik.

Zobrazit celý online

Video  Analytik o Nord Streamu: Vše ukazuje na sabotáž! K podobným útokům dřív nedocházelo.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

brano34 ( 10. října 2022 23:02 )

Za devět měsíců se zvýší porodnos o 100 %

agent ( 10. října 2022 21:13 )

Sabotáží na plynovodu a Kerčském mostu se otevřela pandořina skříňka. Mám za to, že tohle nebude mít normální řešení. Odplaty budou střídat odplaty a my budem zas o další podstatnej kus v prd.... Jediný pozitivní na tom je, že Blesk bude mít více šokujících titulků a bulvární jednozávitoví frustráti mohou více u jejich životní online reality show hýkat blahem.

Lomikel ( 10. října 2022 14:55 )

hmmm, švédský transformátor se porouchal?. Zajímavé.
A co takhle čirou náhodou dělala Gréta těsně před tím, než to trafo kleklo??

bullshit ( 10. října 2022 12:51 )

Je podezření že plynovody byly poškozeny záměrně...

Zobrazit celou diskusi