Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další pokus o sabotáž? Dánsko nad plynovým polem v moři zaznamenalo neznámé drony

Aktualizováno -
4. října 2022
21:55
Autor: ČTK - 
4. října 2022
21:28

Dánská policie o víkendu zaznamenala hlášení o aktivitě dronů poblíž plynového těžebního pole Roar v Severním moři. Informoval o tom dnes podle agentury Reuters mluvčí dánské policie. Švédsko podle agentury AP uzavřelo oblast vyšetřování úniku plynu z poškozeného plynovodu Nord Stream v Baltském moři.

Plynové pole Roar se nachází vedle největšího dánského plynového pole Tyra. Obě těžební lokality provozuje francouzská energetická společnost TotalEnergies. Ta už minulý týden pozorovala „nepovolenou aktivitu dronů“ poblíž jednoho ze svých těžebních zařízení v Severním moři Halfdan B.

Dánsko, podobně jako jiné země v regionu, zesílilo stupeň pohotovosti v energetickém a těžebním sektoru poté, co některé země označily za sabotáž poškození ruských plynovodů Nord Stream 1 a 2, z nichž uniklo obrovské množství plynu do moře.

Video  Kamery zachytily podmořský výbuch a únik plynu z plynovodu Nord Stream  - Reuters
Video se připravuje ...

Švédský prokurátor pověřený vyšetřováním úniků z plynovodů uvedl, že nařídil uzavření oblastí, kde probíhá předběžné vyšetřování údajné „závažné sabotáže“. „Chápu velký zájem veřejnosti, ale my jsme na počátku předběžného vyšetřování, a proto nemohu sdělit podrobnosti o tom, jaké vyšetřovací kroky podnikáme,“ citovala dnes AP prokurátora Matse Ljungqvista.

Švédská pobřežní stráž upřesnila, že lodě, potápěči, rybářské čluny a ponorky se nesmí ke dvěma únikům u švédských břehů přiblížit na méně než 9,3 kilometru. Minulý týden podvodní exploze, při nichž byly použity stovky kilogramů výbušnin, poškodily plynovody Nord Stream 1 a 2 na čtyřech místech nedaleko pobřeží Švédska a Dánska. Z potrubí uniklo velké množství metanu do mezinárodních vod.

Provozovatel Nord Stream 1 dnes uvedl, že chce sám prohlédnout poničená místa na potrubí, nicméně zatím to nemohl udělat, protože pro to nezískal povolení. Konsorcium Nord Stream AG se sídlem ve švýcarském kantonu Zug o tom informovalo v dnešní tiskové zprávě.

UFO1 ( 5. října 2022 06:09 )

OSN by měla být důraznější,s teroristy se jedná jinak

diskutujici ( 5. října 2022 05:07 )

Stovky kilo? Fakt je k tomu potřeba tolik?

Zobrazit celou diskusi